U Karancu prijavljeno 12. osoba za ratni zločin.

Nove obavijesti Vijesti

U četvrtak 5. svibnja policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprava osječko-baranjske dovršili su kriminalističko istraživanje provedeno u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom u sklopu kojeg je utvrđeno da je 12 pripadnika tzv. „Teritorijalne obrane Karanac“ i tzv. „Sekretarijata unutrašnjih poslova Beli Manastir“, u vremenskom razdoblju od kolovoza do kraja prosinca 1991. godine, fizički zlostavljalo, privodilo i prijetilo nesrpskom stanovništvu Karanca.

Po navodima iz PU Osječko baranjske da se osumnjičene terete da su “dana 24. studenog 1991.
organizirali fizičko zlostavljanje, zastrašivanje i progon više mještana Karanca kako bi u njihove domove uselili osobe srpske nacionalnosti, uglavnom s područja zapadne Slavonije
“.

Policija ističe da je nedjelima obuhvaćenima kaznenom prijavom protiv osumnjičenih oštećeno 46 mještana Karanca.

U nastavku priopćenja iz PU Osječko baranjske navode ; ” Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku za počinjena kaznena djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva„ iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, dok je protiv jednog od njih, podnesena i kaznena prijava zbog zapovjedne odgovornosti sukladno članku 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske s obzirom da kao stvarni zapovjednik nije spriječio počinitelje u činjenju kaznenih djela, niti je sankcionirao njihova zlostavljanja nesrpskog stanovništva Karanca.

Od 12 prijavljenih, dvojica se zbog prethodno pokrenutih kaznenih postupaka nalaze u Zatvoru u Osijeku( jedan je uhićen u siječnju ove godine prilikom prelaska graničnog prelaza) , dok su za ostalima raspisane potrage s obzirom da se ne nalaze na području Republike Hrvatske.