Blagdan Tijelovo – Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Nove obavijesti Obilježavanja

Blagdan Tijelovo ili  Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, spada u blagdane vremena kroz godinu. Slavi se uvijek četvrtkom nakon svetkovine Presvetog Trojstva. Nema svoja određena čitanja tj. misna čitanja razlikuju se kroz liturgijski ciklus. Uz tekstove Svetog pisma prisutna je i posljednica.

Tko jede moje tijelo i pije moju krv, 
u meni ostaje, i ja u njemu, govori Gospodin.
 (Iv 6, 57)

U nekim se hrvatskim krajevima naziva i Tilovo, Brašančevo, Brošančevo, Brešančevo, Božji dan, Božji don, Božji blagdan, u okolici Dubrovnika i na Pelješcu Korosante (prema tal. Corpo Sancto, Sveto Tijelo).

U Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa).

Nastao je u XIII. stoljeću (Liège, 1246), a za cijelu Zapadnu crkvu uveo ga je papa Urban IV. (1317). Ubrzo se na taj dan počela održavati svečana procesija (tijelovska procesija), uz ophodnju po cijelome mjestu; obično se zastane na četiri stajališta.

  • Prva postaja govori o euharistiji kao trajnoj prisutnosti Kristovoj,
  • Druga postaja ima temu euharistija Kristov i naš Vazam,
  • Treća postaja ima temu euharistija kao žrtva,
  • Četvrta postaja ima temu euharistija kao gozba.

U Hrvatskoj se prvi put spominje u Zagrebu 1279. godine.

Za Katoličku Crkvu svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Euhološki obrasci pri podjeljivanju blagoslova na prve dvije postaje je identičan te se zaziva nad pojedince i plodove zemlje, na trećoj postaji samo nad pojedince, a na četvrtoj postaji blagoslov se zaziva da štiti i sačuva mjesto, stanovnike, polja i plodove.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme Židovi se među sobom prepirahu: “Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?”

Reče im stoga Isus: “Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.” – Riječ Gospodnja.