Blagdan Velike Gospe

Nove obavijesti Vijesti Vjera

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također i državni blagdan, slavi se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.

Pouzdajući se u Marijin nebeski zagovor, hrvatski katolici nazivali su je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata“, a zazivali su je i “fidelissima advocata Croatiae” (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Danas se slavi i u Vrpolju, prigradskom šibenskom gradu.

U 10:30 sati započelo je središnje svečano misno slavlje koje je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić
Glazbeno animira prigodni kvintet Gospe od Vrpolja . Za vrijeme svete mise čudotvorna Gospina slika se prenosi iz svetišta u vanjski dio gdje je smješten oltar, i biti će izložena do kraja dana na štovanje hodočasnicima.

Biskup Rogić u sv. propovjedi naglasio je : Nitko kao Marija ne okuplja oko sebe čitave obitelji, spaja pokidane veze, vraća ljubav i vjernost, razumijevanje i velikodušnost, prihvaćanje i spremnost na oprost, na žrtvu iz ljubavi , zato je nazivamo Kraljicom obitelji. I danas žarko molimo Gospu Vrpoljačku za naše kršćanske obitelji, da sačuvaju vjernost svete vjere i uspješno je prenose na mlađe, odgajajući ih da ljube Boga i bližnjega kako nas je i Krist učio.

Dolazimo tebi Gospe od okova kako smo te nazvali pred šest godina , blagosiljajući kip nasred trga. Ti si Gospe lomila okove neposlušnosti, jer si se poslije predala volji Božjoj. Ti si Gospe lomila okove nepovjerenja, jer si sve svoje pouzdanje stavila u ruke Božje. Ti si Gospe lomila okove svih nevolja koje su i tebe sustizale dok si nosila, rodila i podizala sina Božjega Isusa, jer si vjerovala da time sve možeš pobijediti. Ti si Gospe lomila i okove svake boli, jer si pod križem držala mrtvo tijelo svoga sina, ali si svjedočila njegovom uskrsnuću, a onda, i sama bila uznesena na nebo, u nebesku slavu. Ti si Gospe lomila sve okove koje sputavaju ljudsku dušu i žele je udaljiti od Gospodina, od vječnog spasenja, od konačnog cilja života , vječnosti u Bogu. Došli smo ti da nam učvrstiš našu vjeru, da ojačaš našu nadu i pouzdanje, da nas naučiš istinski ljubiti i Božju volju ispunjavati. Molimo te za onu snagu vjere koja pobjeđuje sve nedaće, i pouzdanjem čekam ostvarenje Božjeg kraljevstva koje traje zauvijek.

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Vrpolje odnosno Biskupijsko marijansko svetište Gospe Vrpoljačke, desetak kilometara jugoistočno od grada Šibenika, sveukupno broji ca 1150 stanovnika, i pripada općini Šibenik.

Nalazi se s jedne strane u blizini mora (Morinjski zaljev – Jadrtovac), a s druge strane uz samu autocestu Dalmatinu, s vlastitim silazom s autoputa.

Raskrižje je lokalnih putova iz šibenske Zagore prema Trogiru i Splitu.

Do 1571.g. Vrpolje je crkvenopravno pripadalo Donjem Poljui i bilo je sjedište kapelanije, kada se odvaja i postaje samostalnom župom.

U unutrašnjosti je opremljena dvama kamenim oltarima – Gospinim tj.središnjim sa slikom Gospe Vrpoljačke (lik koji predstavlja Mariju Dojilicu / Maria lactans odnosno Galaktotrophousa / iz Sienske škole 1383.), te oltarom sv. Križa (tzv „mrtvačkim oltarom“).

Freske na svodu potječu s početka 20.st., a naslikao ih je ruski slikar Ivan Ahmedov.

Iz 1619.g. potječe vrlo vrijedna „Matrikula Bratovštine Gospe Stomorije“, koja je bila optočena srebrom i pisana starohrvatskim jezikom. U to vrijeme spomenutu je Bratovštinu tvorilo preko 300 članova iz Vrpolja, Šibenika, s otoka Krapnja i drugih mjesta.

Svetište ima još jednu zanimljivost: god 1690. tadašnji papa Aleksandar VIII. proglašava oltar Gospe Vrpoljačke povlaštenimtako da se mogli dobivati posebne oproste nakon obavljenih propisanih svetih čina.

U crkvi se čuvaju okovi legendarnog junaka Hajduka Radojce iz XVII.st., nekoć uznika u kninskom turskom zatvoru. Prema pobožnoj legendi on se utjecao Gospi od Vrpolja i nakon zadobivene slobode poklanja joj srebrenu krunu i svoje okove („bukagije“).

Po crkvi je izvješen preostali dio zavjetnih darova-pločica, skupljenih tijekom stoljeća.

Crkva odnosno Svetište najprije su bili služeni od tzv. „manzionara“ tj. kanonika šibenske biskupije, a od 1928.g. župnik Vrpolja ujedno je i upravitelj Svetišta.

Kao marijansko svetište šibenske biskupije i šire regije srednje Dalmacije omiljeni je hodočasnički cilj u devetnici a posebno uočnici i na sam dan Velike Gospe.