Danas je sedma godina od ubojstva Tomislava Salopeka od strane Islamskih ekstremista .

Nove obavijesti

Tomislava Salopek iz mjesta Vrpolje pokraj Đakova , bio je oženjen sa Natašom i imaju dvoje djece . Radio je za Francusko poduzeće CGG Veritas (Company General Geoscience) koja se bavi geološkim i geofizičkim ispitivanjima te procjenom zaliha nafte i njihove usluge koriste vodeći svjetski proizvođači nafte, u Egiptu .

Vojnici Islamske države ulovili su ga 22. srpnja 2015 godine te su ga htjeli zamijeniti za muslimanske žene koje su zatočene po Egipatskim zatvorima. Rok koji su dali bio je 48 sati. Egipatske i Hrvatske vlasti uložili su velike napore da se Tomislav siguran razmjeni, ali na žalost, do zamjene nikada nije došlo. Potvrđeno je, da su otmičari poslali zahtijev za otkupinu Salopeka prema poduzeću, ali nepoznato je zašto se to nije procesuiralo .

Tomislav Salopek, u 30. godini ubijen je od organizacija pod nazivom Sinajska provincija, tamošnji ogranak ekstremističke Islamske države, kako su naveli, jer je Tomislav iz Hrvatske a koja je sudjelovala u borbi protiv islamske države.

Na internetu je pušten snimak Tomislava kako kleči ispred Islamskog vojnika , a tada premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović, otkazao je sva događanja i obveze te u izjavi za medije zamolio sve građane da se suzdrže od širenja te snimke, pogotovo prema mladima te da suosjećaju s Tomislavom obitelji.

Također, tada predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, otkazala je sve obveze i posvetila se u pronalaženju i dogovoru oko zamjene Tomislava .

foto/ snimak zaslona YouTube