Danas je u Vukovaru svečano obilježena obljetnica Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodni Dan nestalih

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Ujedinjeni narodi 30. kolovoza proglasili su Međunarodnim danom nestalih osoba. Tog dana prisjećamo se osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati.

Danas se se po popisu iz Nacionalne evidencije nestalih osoba ( NENO) vode 1901 nestalih osoba, i to iz vremenskog okvira Domovinskog rata. Računajući sve ukupno, u evidenciji je registrirano 2806 osoba, od toga 41. djece. U proteklih 12. mjeseci na području Republike Hrvatske nestalo je 113 osoba, od kojih su 34. mlađi od 18. godina.

Danas, povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, u Vukovaru, obilježen je Dan nestalih osoba s posebnim naglaskom da se još uvijek na popisu vode 1.832 nestalih osoba u Domovinskom ratu, od kojih su 385 s područja grada Vukovara i 518 s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, zatim, u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova održana je sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Nakon Svete mise, održano je središnje obilježavanje Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnog dana nestalih osoba, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Vukovaru.

Prilikom održavanja programa, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da se u Srbiji nalaze zapisi o tome gdje su posmrtni ostaci i gdje su nestale osobe , te da će Vlada i ministarstvo hrvatskih branitelja nastaviti tražiti istinu o tome gdje su nestali, te da se Srbija mora suočiti s istinom, da su izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku i počinili strašne zločine . Potpuno je jasno da u arhivama u Srbiji postoje zapisi o tome gdje su posmrtni ostaci i gdje su nestale osobe. Naša učestala i kontinuirana traženja prema Srbiji nažalost nisu prouzročila učinkom, odnosno nismo dobili informacije o nestalima i zato i danas iz Vukovara pozivam ih da se suoče s činjenicom da su izvršili agresiju na RH, počinili strašne zločine, pa neka danas otvore arhive i daju nam informaciju gdje su posmrtni ostaci nestalih osoba kako bismo mogli ubrzati taj proces.

Posmrtni ostaci pronađeni u 150 masovnih grobnica i više od 1300 pojedinačnih grobnica otkrivenih na ranije okupiranim područjima diljem Republike Hrvatske, a posebno monstruozni zločini počinjeni su u Gradu Vukovaru i bivšoj Općini Vukovar. Samo na području ove županije, do sada je pronađeno 56 masovnih i više stotina pojedinačnih grobnica. Sa posmrtnim ostacima 2103 žrtve, a zadnja masovna grobnica s posmrtnim ostacima, 13 žrtava pronašli smo krajem prošle godine u bobotskom mrciništu, što predstavlja daljnju dehumanizaciju žrtava i nanosi dodatne patnje obiteljima. Potraga za nestalim osobama s područja Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije nije ograničena samo na prostor Grada i njegovu okolicu. Tragovi zločina vode i u susjednoj Osječko-baranjskoj županiji gdje su na području Dalja pronađene grobnice žrtava sa područja Vukovara . No na žalost, nije samo ovo područje na koje su mnogi zatočeni i nasilno odvedeni. Brojne masovne i pojedinačne grobnice nalaze se i na Banovini. U Sisačko-moslavačkoj županiji , Ličko-senjskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji i drugim županijama.– rekao je Medved.

Prošla je 31 godina otkad je tata odveden, ni danas nemamo informaciju osim potvrde da je ubijen. Ne žele reći gdje su njegovi posmrtni ostaci. Svake godine bol onih koji traže svoje najmilije sve je veća, tu bol rijetko tko može razumjeti, rekla je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata Sandra Rapčak

zaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić istaknula je kako je nazočnost potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja snažan pokazatelj da će Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i dalje ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba kao i proteklih šest godina.

Govoreći o nužnosti pronalaska svih nestalih kao jedna od onih koji tragaju za svojim najmilijima, poručila je kako njihova žrtva ne smije i neće biti zaboravljena te istaknula: “Pitanje je samo jedno i postavljamo ga glasno – gdje su naši najmiliji?”

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zahvalila je svima koji neumorno i predano traže svoje najmiljie, poručivši im: “Vaša predanost, vjera i nada pružaju utjehu da će svi naši nestali naći mir.”

U ime organizatora nazočne je pozdravila predsjednica Saveza Ljiljana Alvir, koja se obratila u ime članova obitelji koji još uvijek traže svoje najmilije, ali i u ime onih koji nisu doživjeli da saznaju istinu o sudbini svojih bližnjih, poručivši: “Sve naše težnje stanu u onu jednu rečenicu – pomozite nam da ih pronađemo!”

Istaknula je kako je nužno vratiti nestalima identitet, a obiteljima mir, dodavši kako obitelji traže istinu o svim nestalima te pozvala sve koji imaju saznanja, napose instucije Republike Srbije, da skinu taj teret sa sebe, ali i budućih generacija jer dokle god se ne rješi to otvoreno pitanje iz Domovinskog rata nema ni normalizacije odnosa, zaključila je Alvir.

Hrvatskim političarima svih opcija poručila je da budu odgovorni u odnosu prema obiteljima nestalih, istaknuvši dobru suradnju s Vladom RH i Ministarstvom hrvatskih branitelja koji, ocijenila je, čine sve što je moguće kako bi se riješilo pitanje nestalih osoba.

Zadovoljstvo naporima Vlade i Ministarstva na čelu s ministrom Medvedom izrazila je i predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić, koja je surađivala i na donošenju Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata kojim su ispravljene dugogodišnje nepravde spram civilnih stradalnika. Pozvala je sve da i nadalje budu potpora obiteljima koje još uvijek traže svoje bližnje.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji je istaknuo kako u slučajevima nestalih osoba nema veće tuge od one kada roditelj ne sahrani svoje dijete, te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je također pohvalio napore i postignuća Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Medvedom, kao i  predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt, koji se posebno osvrnuo na činjenicu da je sve manje živih članova obitelji nestalih što nas sve obvezuje da budemo još učinkovitiji u traganju za nestalima.
 

U završnici obilježavanja, odala se počast kod Spomen-obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu naselju.

Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, obavlja poslove koji se odnose na traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu i posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa te istraživanje, a u sklopu Međunarodnog dana nestalih osoba kod Trga dr. Franje Tuđmana predstavili su svoje aktivnosti. Između ostalog, iz Uprave za zatočene i nestale, objasnili su koliko je važno dati svoj uzorak krvi radi bolje identifikacije posmrtnih ostataka. U programu identifikacije pute metode DNA. DNA se izolira iz ostataka kostiju prikupljenih od ekshumiranih posmrtnih ostataka, istodobno, DNA se izolira iz uzoraka krvi prikupljenih od živućih članova obitelji. Kako bi metoda analize DNA pomogla u identifikaciji posmrtnih ostataka, rezultat mora pokazati podudaranje DNA uzorka živućeg srodnika s uzorkom DNA iz posmrtnih ostataka. Minimum od jednog člana obitelji nužan je za identifikaciju. Međutim, vjerojatnost identifikacije povećava se ako je više donatora.

Idealna krvna referenca dobiva se od oca i/ili od majke nestale osobe. Međutim, ako i to nije moguće poželjni su uzorci od ostalih nasljednika krvnog sredstva, kao na primjer braća i sestra te drugih srodnika. Što je više davatelja, to je veća vjerojatnost identifikacije.

Provedenim akcijama u Republici Hrvatskoj prikupljeni su uzorci krvi od gotovo 6.000 članova obitelji nestalih osoba. Kroz Zajednički projekt s Međunarodnom komisijom za nestale osobe -ICMP. Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja dostavljeno je daljnjih više od 4.000 krvnih uzoraka- poručili su iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.