Danas se slavi spomendan Ivanova rođenja

Nove obavijesti

Danas se slavi sv. Ivan Krsitelj , bio je posljednji prorok, propovjednik, pustinjak mučenik, asketa. Svi su ga smatrali prorokom, pa je i sav narod jeruzalemski i judejski pohrliti na rijeku Jordan da ih krsti .
Smatrali su da je on onaj koji dolazi,  ali on je rekao “Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se  i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom svetim .”

Ivan je znao da dolazi pravi Mesija , sin Božji .

Također,  njegove ponizne riječi “on treba da se veliča, a ja umanjujem’

Njemu je posvećena i poznata lateranska krstionica u Rimu (u kojoj je kršten ostarjeli car Konstantin) te je po njoj i Lateranska bazilika dobila ime (ta je bazilika prvotno posvećena Spasitelju, a danas još i sv. Ivanu Krstitelju i sv. Ivanu Apostolu).
Ako  se izuzme  Marijini blagdane, sv. Ivan Krstitelj je oduvijek posebno slavljen u Crkvi. Slavi se i njegov rođendan i njegov smrtni dan. On je bio onaj Prorok kojeg je Bog unaprijed predodredio da navijesti Kristovo spasenje. On je tome pozivu ostao vjeran i po cijenu vlastitog života. 

Ivanove propovijedi i sve veći broj pristaša izazvali su strah tetrarha Heroda Antipe i mržnju njegove žene Herodijade. Ivan je bio zatvoren u tvrđavi Maheront i pogubljen, na Salomin zahtjev po Herodijadinu nagovoru.

Zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta. U Hrvatskoj po njemu su nazvana mjesta Ivanić-Grad, Ivanec, Kloštar Ivanić, Sveti Ivan Zelina, Sveti Ivan Žabno, Ivanska, Ivankovo i vjerojatno još neka mjesta. U Mariji Bistrici, nedavno je postavljen njegov kip na otvorenom prostoru. U Bosni i Hercegovini, u Podmilačju kraj Jajca postoji veliko svetište sv. Ivana Krstitelja.

Od XII. st. uz spomendan Ivanova rođenja (24. lipnja) uobičajeno je paljenje krjesova.