Eksponat vojnog zrakoplova MiG-21,otkriven je u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama kod Splita

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Danas ,16. svibnja 2022. eksponat vojnog zrakoplova MiG-21, kojim je u Domovinskom ratu prije 30 godina iz Srbije u splitsku zračnu luku doletio pukovnik Ivica Ivandić, otkriven je u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama kod Splita.

Inače, MiG-21 s kojim je pukovnik Ivica Ivandić doletio u Hrvatsku, zvan “Osvetnik Vukovara“, srušen je 14. 9. 1993 godine kod Vrginmosta pogotkom srpskog projektila. Njime je pilotirao i poginuo pukovnik Miroslav Peris.

Pukovnik Miroslav Peris i brigadir Ivan Selak dobili su zadatak da pilotirajući MiG-om-21 (zvan “Osvetnik Vukovara” i “Osvetnik Dubrovnika” s kojim je pilotirao Selak) pokuša onesposobiti paljbeni položaj artiljerijsko-raketnih jedinica vojske Republike Srpske Krajine (RSK) koje su ugrožavale Zagreb, Sisak i Karlovac gađajući ih s udaljenosti čak i do 80 kilometara. Pukovnik Peris je iz prva bio pogođen protuavionskim topom na visini od 80 do 100 metara. Pilotirao je tako nisko kako bi izbjegao radare i mogućnost da ga se pogodi raketnim sredstvima. No nakon oštećenja pukovnik Peris je, pokušavajući spasiti sebe i avion, povećao visinu na otprilike 350 metara. Na toj visini uhvatio ga je radar pa je na njega ispaljena raketa Kub kojom je i oboren. Brigadir Ivan Selak je bio posljednji čovjek koji je preko radioveze čuo pukovnika Perisa, i to riječi kojima je javio da je pogođen. Obzirom da se avion kretao brzinom od otprilike 900 kilometara na sat, pukovniku Perisu je nedostajala možda samo minuta da pređe rijeku Kupu i liniju razdvajanja, te se tako spasi katapultiranjem. Na mjestu gdje je srušen MiG-21 pukovnika Perisa, u selu Stipan u općini Vrginmost, uviđaj su napravile vojska i milicija RSK

Otkrivanjem eksponata Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je dalo obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je prije 30 godina sa srbijanskog aerodroma Ponikve kod Užica, zajedno sa svojim kolegom brigadirom Ivanom Selakom, preletio na hrvatsku stranu i sletio u splitsku zračnu luku u Resniku, dok je kolega brigadir Selak sletio u Zagreb .
Inače, dvojac Selak i Ivandić isti po činu, (kapetani JRZ,) živjeli su u istoj stambenoj zgradi u Užicama, privatno i profesionalno bili su zajedno, i sama odluka o prelasku sa MIG-ovima ne bi se dogodila bez brigadira Selaka.

Ivica Ivandić u svome obračanju rekao je ; “Svaki čovijek u svome životu ima neki najduži dan u životu. Vojnici ih imaju i ponekoliko. Jedan od najdužih dana u mome životu je bio, kada je pored svih dogovora i planiranja sa kolegom Selakom da zajedno napustimo bivšu vojsku i da sa avionima dođemo u Hrvatsku, kada je on doživio nesreću, kada su dva kolege poginula u tom avionu a on se samim čudom spasio. Kada sam ga taj dan posjetio u bolnici, bio je u stanju da sam molio Boga da samo preživi. Sutra dan kada sam ga unosio u avion, cijeli gornji dio tijela mu je bio u zavoju, koji su bili što crveni što žuti. Onako kroz zamotanu glavu samo je progovorio, pajdo jesi to ti ? A ja sammu odgovorio, da ,ja sam. A on mi jer ako, nemoj otiči bez mene.

Novinari su ministra pitali zašto na obilježavanje ove obljetnice nije pozvan i brigadir Ivan Selak, koji je istoga dana prije 30 godina također MiG-om sletio na zagrebačku Zračnu luku , na što je ministar obrane Banožić odgovorio kako on nije pravio spisak gostiju i uzvanika al i da je brigadir Selak u posljednjih godinu dana već u par navrata izlazio u javnost komunicirajući na neprimjeren način, iako u Hrvatskoj vojsci poštuju ono što je radio kao vojni pilot, “a ono ljudsko je njegova stvar i govori najbolje o njemu”. Te je dodao “Znači, čovjeka koji vrijeđa Hrvatsku vojsku i mene da ga pozovem, je li tako?“.

Odgovor organizatora, odnosno HRZ, zašto nisu pozvali na otkrivanje exponata , poslali su službeno priopćenje, koje glasi :

Otkrivanjem eksponata MiG-a 21 u vojarni „Knez Trpimir“ pored aerodroma Split, Oružane snage, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo je dati obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split. Naime, pukovnik Ivandić jedini je od pilota koji su za vrijeme Domovinskog rata preletjeli u Hrvatsku, čiji prelet još nije obilježen postavljanjem eksponata MiG-a.
U spomen na prelete drugih pilota već su postavljeni eksponati:
MiG kojim se obilježava prelet brigadira Ivana Selaka postavljen je na ulazu u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.
MiG kojim se obilježava prelet pukovnika Danijela Borovića postavljen je na ulazu u vojarnu “Hrvatski branitelji Istre” u Puli.
MiG u spomen na prelet stožernog brigadira Rudolfa Perešina postavljen je u Gornjoj Stubici.
Ideja o postavljanju aviona koji je podsjetnik na prelet pukovnika Ivandića u planovima je više od dvije godine, avion je u međuvremenu uređen za postavljanje.
HRZ je organizirao događaj, a s obzirom na to da je riječ o eksponatu u čast pukovniku Ivandiću, sam događaj zamislili su kao obilježavanje preleta s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split koji je u neposrednoj blizini vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama.
Nitko time ne umanjuje povijesne činjenice niti zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu.”

Znači, reklo bi se da brigadir Selak nije pozvan jer ima drugačije mišljenje od ministra, jer se javno suprotstavlja ispravljajući ministra i njegove (ne)stručne osobe oko njega, I pitanje glasi , da li našim političkim vođama bitna neupitna poslušnost ili profesionalnost, znanje i iskustvo ?

Izvor 1 2 i 3 Foto: MORH/ F.Klen