Gdje je nestalo domoljublje?

Nove obavijesti Vijesti

Sutra 30. Svibnja ( ponedjeljak) je blagdan – Dan državnosti.

„Grb, zastava i himna državna su obilježja Republike Hrvatske. Pomoću njih se Republika Hrvatska predstavlja, a njihovom uporabom izražava se pripadnost Republici Hrvatskoj. „

Običaj je da se na blagdan – državni praznik izvjesi na svojim kućama zastava Republike Hrvatske , što je u novije vrijeme u Hrvatskoj rijetkost. Zašto danas građani Republike Hrvatske ne ističu zastavu Republike Hrvatske na svojim domovima ? Da li je razlog to što ne isticanje zastave nije kažnjivo Zakonom RH , jednako kao i neizlaženje na izbore, ili se građanima RH ne sviđa ta ideja o zastavama ili sama zastava?

U Hrvatskoj postoji živućih barem 400.000 hrvatskih branitelja, a tu su i stradalnici i oni koji su imali radnu obvezu dok je rat trajao, pa se pitam, zašto barem taj dio ljudi ne postavljaju zastavu na svoj dom ?

Svake godine na državni blagdan prođem glavnim ulicama, ponekim sporednim i okolnim naseljima , te ono što vidim je da grad od 70.000 stambenih prostorija, nema vise od 30 zastava koje vijore nad njihovim domovima . Zgrožen sam .. pogotovo sam zgrožen u ovoj godini, kada ču dok prolazim naseljima prebrojati više zastava druge države nego što će biti izvješenih Hrvatskih zastava.

Ili to ima veze sa grbom koji počinje sa crvenim poljem ?

Dana 20. lipnja 1990. Hrvatski sabor promijenio je službeni naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Ispred zgrade Hrvatskog sabora skinuta je zastava sa zvijezdom petokrakom i podignut hrvatski barjak crven-bijeli-plavi s povijesnim hrvatskim grbom, s početnim bijelim poljem hrvatskoga grba, a šest mjeseci poslije 21. prosinca 1990. sadašnji grb postaje službeni.

Bez obzira da li se radi o ideološkim razlozima ili je u pitanju nemar i lijenost, vlast pojedinih gradova pa i države u cijelosti trebala bi naći način kako da potakne građane u obilježavanju ovakvog jednog državnog praznika na način da građani istaknu zastave na obiteljskim kućama i stanovima.

Da li bi se što postiglo kada bi građani dobili na poklon zastave od lokalne samouprave ?

Teško je znati pravi odgovor ali bi svakako ovaj državni praznik bio ljepši, svečaniji i dostojanstveniji kada bi se Lijepom našom zaviorile Hrvatske zastave u puno većem broju, nego li je to bilo prijašnjih nekoliko godina.

Što znači pojam „ Domoljublje“ ?

Ja bih to opisao svojim riječima, jednostavnim , ljubiti dom – domoljublje . A današnje domoljublje prvenstveno simbolizira u kojoj si stranci, da li si lijevi ili desni, a niti jedni niti drugi nemaju osnovne osjećaje prema domovini.

Domoljublje bi trebao biti neupitno i zajedničko svim građanima ove zemlje, bez obzira koje su vjere, nacionalne pripadnosti ili stranačke opredjeljenosti .

S toga, pitam vas , gdje je nestalo Domoljublje ?

Foto: snimak zaslona