Govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Kninu na obilježavanju 27. obljetnice VRO Oluja

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade sudjelovali su na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnici vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar financija Marko Primorac, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Nakon polaganja vijenaca i svijeće ispred Spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95“, na kninskoj tvrđavi podignuta je zastava te su pročitana imena 241 poginulog i dvojice nestalih hrvatskih branitelja tijekom Oluje. Imena su pročitali sin i kći poginulih branitelja.

Predsjednik Vlade sudjelovao je i na misi za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, a na središnjoj svečanosti prigodno se obratio javnosti.

Obraćanje donosimo u cijelosti:

„Cijenjeni hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi, dragi vojnici, dragi policajci,
cijenjene obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja i pripadnika Hrvatske vojske i policije,
cijenjeni ratni zapovjednici,
poštovani predsjedniče Republike,
poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,
poštovani potpredsjednici Vlade, ministrice i ministri,
poštovani zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu,
poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga,
poštovani glavni ravnatelju policije,
preuzvišeni Oče biskupe,
poštovani župane šibensko-kninski i drugi župani i županice,
poštovani gradonačelniče Knina, gradonačelnici i načelnici hrvatskih građana i općina,
dragi Kninjani, dragi sugrađani u domovini i inozemstvu, Hrvatice i Hrvati.


Domovinski rat i poštovanje hrvatskih branitelja

Sve vas pozdravljam uime Vlade i čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja.

Zahvaljujem vam što ste dolaskom u drevni Zvonimirov grad uveličali svečanost na kojoj danas slavimo naše branitelje i veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu, nadasve u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.


Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali za budućnost domovine, za slobodu svog naroda i za to da Hrvatska izbori svoje pravo na samostalnost. 

Gotovo 900 godina Hrvati nisu slobodno upravljali vlastitom sudbinom, već su na svojoj zemlji bili podčinjeni raznim stranim vladarima i tuđinskim režimima, sve dok u vremenu tektonskih promjena na europskom kontinentu, uz viziju predsjednika Tuđmana i hrabrost hrvatskih branitelja te jedinstvo cijelog hrvatskog naroda, nismo ostvarili pravo na slobodu i pravo na svoju državu.


U tome su hrvatski branitelji dali najveći doprinos i upravo su oni kamen temeljac nape slobode i naše demokracije i na tome im neizmjerna hvala!

Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća

Hrvatska vojska i policija vratile su do tada najveći dio okupiranog teritorija.

To nam je kasnije omogućilo i mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja i povratak posljednjeg dijela otrgnute hrvatske zemlje, čime smo iz rata izišli kao pobjednici. Sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske.

A Oluja je omogućila i mir u Bosni i Hercegovini. Omogućila je oslobađanja dijela teritorija Bosne i Hercegovine. U Bihaću spriječeno je ono što se dogodilo u Srebrenici, a u Srebrenici se dogodio genocid.   

Omogućen je i Daytonsko-pariški mirovni sporazum, čiji je jedan aneks i danas Ustav Bosne i Hercegovine, a Hrvatska je jamac i supotpisnica tog sporazuma, a za njegovo se poštovanje i dan-danas zalažemo.

U okolnostima osvajačke i bešćutne ruske agresije na Ukrajinu, kršenja međunarodnoga prava i gaženja suverenosti jedne države, još jednom vidimo koliko je visoka cijena slobode.

I upravo zato što znamo kako je biti žrtva agresije, dali smo potporu Ukrajini politički, diplomatski, ekonomski, financijski i vojno i pružili smo utočište za 20.000 Ukrajinaca u našoj domovini.
Mi ćemo ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao ravnopravnog konstitutivnog naroda, jer nema europske Bosne i Hercegovine, čiji europski put podržavamo, sve dok svi njeni građani, a osobito Hrvati, koji su često preglasani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski predstavljeni u predstavničkim i izvršnim tijelima zemlje.

Preduvjet za to je pravedan izborni zakon kao i bolje funkcioniranje Federacije Bosne i Hercegovine, za to se Hrvatska zalagala i zato što je supotpisnica Washingtonskog sporazuma i ima obavezu da se zalaže upravo za njegovu provedbu. 


Zahvalnost hrvatskim braniteljima

Dame i gospodo,

mi već šestu godinu vodimo politiku poštovanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, snažimo Hrvatsku vojsku, snažimo hrvatsku policiju, snažimo sustav domovinske sigurnosti.


To nije samo retorika, to nije samo topla riječ, to je konkretna politika koju vodi potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na čemu iskreno zahvaljujem, a ona se manifestirala i donošenjem jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Njime smo postigli kvalitetna rješenja, popunili praznine i ispravili nelogičnosti i nepravde.

Donijeli smo i Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu i činimo sve da pronađemo i preostalih oko 1800 nestalih.


Donošenjem Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata cjelovito smo uredili ovo bolno pitanje. Regulirali smo i proširili prava iz mirovinskog osiguranja pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane koji su isto tako dali ogroman doprinos obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sufinanciramo rad veteranskih zadruga u Federaciji BiH te niz drugih projekata poput Memorijalno-dokumentacijskog centra u Mostaru.

Poboljšali smo kurikulum povijesti u obrazovanju kako bi se na primjeren način u našim školama obradila i učila povijest Domovinskog rata.


Proglasili smo Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a vratili smo i Dan državnosti na 30. svibnja.

Značajno smo povećali proračun za branitelje i stradalnike Domovinskog rata, za njihovo zdravlje i za njihova mirovinska prava.

Napravili smo i projekte veteranskih centara. Jedan ovdje blizu u Šibeniku, drugi u Sinju, treći se gradi u Daruvaru, četvrti u Petrinji, a već postoji centar u Lipiku. I ono što je važno, sufinanciramo ih i europskim sredstvima.


Značajno smo poboljšali profesionalni i životni standarda naših policajaca. Opremamo hrvatsku policiju koja danas ima posebno važnu ulogu u vremenima migrantske krize, u vremenima pandemije, u vremenima čuvanja hrvatske granice i dala je ključni doprinos  pozitivnoj evaluaciji Hrvatske da postane članica schengenskoga prostora.

Zahvalni smo i svim drugim sastavnicama domovinske sigurnosti, a osobito hrvatskim vatrogascima koji u ovim vremenima žege i suše spašavaju i živote i materijalna dobra.


Jačanje obrambenih sposobnosti

Dame i gospodo,

u ovim geopolitički nesigurnim okolnostima više nego ikada smo sigurni da je potrebno ulagati u sigurnost, jer je rat na europskom kontinentu narušio sigurnosnu ravnotežu i njegove se posljedice u ekonomskom, financijskom, energetskom i prehrambenom pogledu jasne i u Europi ali i u cijelom svijetu.

To dovodi do slabljenja i destabilizacije krhkih i ranjivih država, do siromaštva i gladi, do novih valova migracija.

Premda je 27 godina proteklo od kraja Domovinskog rata, to nas upozorava da moramo i dalje jačati obrambene sposobnosti.

Mi smo, stoga, u zadnjih šest godina stavili hrvatskoga vojnika u središte naše obrambene politike. Osigurali mu bolja materijalna prava i uvjete života i rada.

Izdvajamo za obranu na godišnjoj razini 7,6 milijardi kuna što je najviše od samostalnosti Hrvatske.

Dostigli smo smjernice NATO-a o izdvajanju 2 posto bruto domaćeg proizvoda za obranu što uključuje i nabavku 12 aviona Rafale, isporuku helikoptera Black Hawk i Kiowa, opremanje borbenim vozilima Bradley, gradnju četiri obalna ophodna broda i nabavku lovaca mina, a izgradili smo, modernizirali i opremili, vojnu i policijsku infrastrukturu.

Dodatno ćemo ulagati u protuzračnu obranu, u naoružavanje borbenih oklopnih vozila Patrija radi osposobljavanja srednje pješačke brigade, a radit ćemo i na nabavi višenamjenskoga borbenog broda.

Vlada će čvrsto, kao i uvijek do sada, štititi hrvatske branitelje

Dame i gospodo,

u posljednje vrijeme ponovno se Hrvatsku pokušava prokazivati lažnim, ali jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995. godine, iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Haagu i potkrijepili dokumentima.

Najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorij drugih država neprihvatljivi su, tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvijek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima.

Vlada će čvrsto kao i uvijek do sada štititi hrvatske branitelje, u ovom slučaju hrvatske pilote i ratne zapovjednike i neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan, legitiman, obrambeni i oslobađajući karakter Domovinskog rata, niti će prihvatiti da se optužuju naši ratni heroji.

Kao pobjednica u nametnutom ratu i kao demokratska zemlja ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj čiji predstavnici su zastupnici u Hrvatskom saboru i koji daju doprinos i kroz članstvo u hrvatskoj Vladi.

Srbija nažalost ne surađuje ni u pitanju progona ratnih zločinaca, ni u traganju za nestalima, ni u pitanju obeštećenja naših logoraša u Srbiji.

Mi ćemo raditi na dobrosusjedstvu, na miru, na stabilnosti i na dijalogu, ali to očekujemo i od svih naših susjeda.


Hrvatsku vodimo u kriznim vremenima

Hrvatsku vodimo u vremenima  gdje se isprepleću i pandemije, potresi, financijske, energetske i ekonomske krize, ali iz svih tih kriza izlazimo uz političku stabilnost, uvijek snažniji i uvijek spremni da interveniramo za hrvatske građane i za hrvatsko gospodarstvo.

To ćemo činiti dalje kroz načelo politike modernog suverenizma koje nam omogućuje da strateške nacionalne ciljeve u mirnodopskom vremenu ostvarujemo kroz osnaženi međunarodni položaj Hrvatske.

I upravo tako, vodeći računa o tome koliko su hrvatski branitelji dali za slobodu Hrvatske, koliko su dali za našu demokraciju, mi ćemo u ovom vremenu kada imamo odgovornost činiti sve da jačamo naše gospodarstvo, da spriječimo socijalnu fakturu i da, uz misli na hrvatske branitelje, hrvatske vojnike i hrvatske policajce koji su Domovini vjerni, damo naš mali doprinos boljem životu svih naših sugrađana.


Živjela nam vječna i jedina Hrvatska!“

Izvor i Foto : Vlada RH