HRT za Dan domovinske zahvalnosti i obilježavanje 27. obljetnice VRO Oluja u Kninu, pripremili prigodnu emisiju iprogram

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

.

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, Hrvatska televizija u petak 5. kolovoza od 8:15 priprema specijalnu emisiju koja će se prenositi uživo iz Knina na Prvom i Četvrtom programu HTV- a. 

Hrvatska televizija, osim prigodne emisije na Prvom programu prenosit će i misu iz crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, a navečer i koncert Doris Dragović Oluji u čast. Izravan prijenos pratite i na Hrvatskom radiju te multimedijskoj platformi HRTi

 Reporteri HRT-a, Borka Juras Slamić, Edi Škovrlj, Petar Vlahov i Hrvoje Gunjača, javljat će se iz Knina sa sudionicima proslave. Uključit ćemo se uživo s tri pozicije: kninske tvrđave, gradskog Trga Ante Starčevića i nogometnog stadiona NK Dinara gdje će se održati središnja proslava.

Donosimo reportaže Martine Klaić i Marine Gantar u kojima podsjećamo na povijesne trenutke oslobađanja Hrvatske i heroje Domovinskog rata.

Osječanin Anri Targuš bio je učenik drugog razreda srednje škole kada je uzeo pušku i junački stao u obranu svoga grada. Od te 1991. do pobjedničke akcije Oluja prošao je sva bojišta. Danas je posvećen sportu u hrvačkom klubu koji je osnovao u Velikoj Gorici. Svoja sjećanja ispričao je Martini Klaić.

Osamnaestogodišnji Jasmin Hadžić iz baranjskog Kozarca bio je pripadnik 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, legendarnih Puma. Jedan je od trojice koji su se tog jutra oko 9:30 popeli na kninsku tvrđavu, skinuli srpsku zastavu i izvjesili hrvatsku. Marini Gantar ispričao je svoja sjećanja na taj nezaboravan trenutak.

Stanko Čulina snimio je liječnike riječkoga KBC-a koji su bili na bojišnici od prvog dana agresije na Hrvatsku do zadnjega dana akcije Oluja. Liječnici Ivan Kirin i Igor Medved, kao dio medicinske ekipe iz Rijeke, pratili su 9. gardijsku brigadu. U gospićkoj bolnici izvodili su se vrlo složeni operativni zahvati, bilo je to iskustvo koje, kažu, nikada ne mogu zaboraviti.

Hrvoje Gunjača donosi priču o ljepotama Knina, grada na čak sedam rijeka. Razglednica kraljevskog grada na sedam rijeka pozivnica je za posjetitelje tijekom cijele godine, a ne samo za Dan domovinske zahvalnosti.

Voditelj je Branko Nađvinski,  urednica Ana Jelinić, a redatelj prijenosa Siniša Bulajić.

Autor i foto: HTV i HRT