Inicijativom ratnih veterana 1. gbr ” Tigrovi” krapinsko-zagorske županije, danas otkriveno spomen-poprsje dr. Franji Tuđmana u Loboru .

Nove obavijesti

Danas 20.svibnja 2022. u Loboru, svečano je otkrivena spomen-poprsje dr. Franje Tuđmana, kojeg je izgradila poznata zagorska akademska kiparica, dr. Mirjana Drempetić Hanžić.
Inicijativu izrade spomen-poprsja dr. Franje Tuđmana pokrenula je Udruga ratnih veteran 1. Gardijeske brigade “Tigrovi” Krapinsko – zagorske županije, povodom 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti su nazočili saborski zastupnik Siniša Jenkač, župani Željko Kolar i Anđelko Stričak, general Josip Lucič, počasni građanin Općine Lobor Franjo Gregurić i brojni drugi uzvanici i gosti.

U župnoj crkvi svete Ane održana je sveta misa za pokojnog predsjednika Franju Tuđmana te poginule i umrle hrvatske branitelje. Po završetku svete mise spomen bistu je otkrio sin prvog hrvatskog predsjednika, Stjepan Tuđman.

Tuđman je trasirao put kojeg i danas slijedimo, rekao je ministar Medved, te je naglasio da je ujedinio u zajedništvu domovinsku i iseljenu Hrvatsku, kao osnovni preduvjet ostvarenja velebnog cilja, stvaranja samostalne Republike Hrvatske.“

Kao državnik, trasirao je put kojim ćemo ići. Nažalost, nismo imali tu sreću da se osamostalimo, da dobijemo svoju slobodu na miran način, već smo bili izloženi brutalnoj velikosrpskoj agresiji. Tu dolazi do izražaja ona druga dimenzija predsjednika Tuđmana, kao vrhovnog zapovjednika, kao državnika, koji kao strateg prepoznaje na koji način se obraniti i osloboditi našu zemlju – istaknuo je Medved“.

Neka bista bude vodilja da se nikad ne umorimo davati sebe za Domovinu“, poručio je Medved.

U nastavku prigodnog govora, general zbora, , Josip Lucić, pozdravivši sve okupljene u ime Tigrova, istaknuo je kako bi “„predsjedniku zasigurno prošao smiješak preko lica gledajući ovdje okupljenu Hrvatsku“. – “Ponosan bi bio kada bi pogledao svoje umirovljene ratnike, po redu ću reći, policije, specijalne policije i svih struktura policije, jer je upravo policija u prvoj godini obranila Hrvatsku. Nakon toga, kada bi pogledao legendarne gardijske brigade koje su ovdje postrojene, Tigrovi, Gromovi, Pume, Specijalna postrojba Baruni, Rode i sve pripadnike 103. gardijske brigade, vojne policije i sve vas. Predsjednikova zapovijed i poruka bila je „svi dijelovi Hrvatske moraju sudjelovati u obrani naše domovine. Sve županije, svi gradovi, sve općine i otoci, prema brojnosti stanovništva dati će brigade“. I isto tako, to se i dogodilo. I ovo pitomo Zagorje dalo je veličanstvene ratnike u policiji i vojsci – rekao je Lucić te naglasio da će, dok god se događaju ovakva okupljanja, živjeti sjećanje na predsjednika Tuđmana.”<

U nastavku, u prigodnom govoru obratio se župan Željko Kolar, te i staknuo kako je Franjo Tuđman ostavio neizbrisivi trag u hrvatskoj povijesti. –” Sedam dugih stoljeća smo čekali trenutak kada ćemo moći imati svoju samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku i dr. Tuđman je osjetio taj trenutak”.

Ono što je osjetio kao vizionar, ono čega je bio svjestan, je to da mora okupljati. Da mora okupljati i domovinsku i iseljenu Hrvatsku, da mora okupiti sve političke stranke i da jedino na takav način možemo obraniti i stvoriti hrvatsku državu. Nama je također velika čast što je za svog prvog suradnika izabrao našeg Zagorca, našeg Loborca, Franju Gregurića u ekonomskim pitanjima, a Stjepan Adanić bio je jedan od njegovih najbližih suradnika u vojnim pitanima. Preko 11,5 tisuća Zagoraca sudjelovalo je u Domovinskom ratu i nema postrojbe, nema ratišta, gdje naši Zagorci nisu bili i pokazali kako se voli i kako se brani svoja domovina – rekao je, između ostalog, Kolar te dodao kako treba kroz obrazovni sustav odgajati mlade ljude da znaju na kojim temeljima je stvorena hrvatska država. – Mladi ljudi moraju znati da su za hrvatsku državu najzaslužniji prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i hrvatski branitelji. Neka je vječna hvala i slava našem Zagorcu, prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu .”

Dr. Franjo Gregurić, koji je bio premijer ratne Vlade, i počasni građanin Lobora, rekao je da je posebno sretan što se bista prvom hrvatskom predsjedniku postavlja upravo u Loboru. – “Ova bista ne samo da potvrđuje veliku ljubav ovog kraja prema našem prvom predsjedniku, nego potvrđuje da ga nikad nismo napustili. Niti onda kad su ga omalovažavali i govorili o njemu, kad je došlo vrijeme ‘detuđmanizacije’. Vrijeme pokazuje da takvog čovjeka, državnika, vojskovođu nikad nismo imali. Ako smo ih i imali, nismo imali tu političku zrelost i te međunarodne okolnosti, da se stvori ono što je uspio dr. Tuđman. Prije svega na ujedinjenju hrvatskog naroda, a potom i da jednom pametnom politikom zadobijemo međunarodno priznanje i prijem u Ujedinjene narode.”

U ime obitelji Tuđman, okupljenima se obratio akademski slikar Antun Mateš koji je citirao književnika Slobodana Novaka, rekavši da je Franjo Tuđman ‘milenijska sreća Hrvatske’. “ Tuđman je bio pravi čovjek u pravo vrijeme, na pravom mjestu. I još je jedna sretna okolnost bila. Poznato je da je Zagorje dalo tri politička velikana. Prvi je bio Matija Gubec – gubitnik. Josip Broz – pobjednik. A Franjo Tuđman nad svima njima najbolji. I sretna okolnost je bila da je on bio partizan. Ja to govorim kao dijete čovjeka koji je bio na Križnom putu, s druge strane, a rođaci moje mame iz Zlatara su zatučeni na Maceljskoj gori. Ali to je bio kapital za Franju Tuđmana jer je naučio kako se to radi i znao je da je pomirba najvažnija stvar. Da se moramo zajedno držati.

Autorica biste, Mirjana Drempetić Hanžić, komentirala je činjenicu da su mnogi doživjeli njen rad kao jedinstven, budući da vide nasmiješenog Tuđmana. – Drago mi je da ga vide nasmiješenog, makar je prikriveni smiješak. Zapravo je kao Mona Lisa, koja se nikako ne smije, ali toplina u očima i izraz lica daju dojam blagosti i osmijeha. Tako sam i ja htjela da naš prvi predsjednik bude prvo jedno toplo ljudsko biće, obiteljski čovjek, čovjek koji cijeni slobodu i mir i nadasve voli svoju Hrvatsku. Htjela sam sve to izraziti. Ne ratobornog, ne vojskovođu. Htjela sam proniknuti u njegovu bit, kao jednog mirnog, pristojnog i samozatajnog čovjeka, a opet snažnog iznutra, koji je mogao povesti narod, osloboditi Hrvatsku i stvoriti slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu – rekla je Drempetić Hanžić.

Foto: HINA