Istinu o partizanima konačno smijemo javno govoriti.

Nove obavijesti Vijesti

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin je prilikom polaganja vjenca na zagrebačkom Mirogoju kraj Grobnice narodnih heroja a povodom Danom pobijede nad fašizmom istaknuo da bez partizana ne bi bilo i Hrvatske.

U nastavku je rekao ;

“Današnje Europe ne bi bilo da nije bilo zajedničke borbe europskih zemalja na strani antifašističke koalicije, našli su se na strani pobjednika, prava, pravde, to je ono na što mi danas moramo biti ponosni”, te dodao :
Obilježavanjem Dana pobjede evociraju uspomene na one koji su svoje živote položili da bi Hrvatska danas bila samostalna i slobodna država. Komentirao je i značenje 9. svibnja 1945. godine, kada je završen Drugi svjetski rat u Europi.

Svojega sam mišljenja da gospodin Habulin priča iz povjesnice koju su kreirali sami komunisti-partizani, da bi veličali svoju borbu.
Svima je poznato da jugoslavenski partizani nisu oslobodili niti jedan dio Hrvatske, ono što su oni oslobodili su milijunske žrtve koje su krenule nakon 9.svibnja 1945.
A “osloboditelji” su bili Rusi.

Kako je nastao ustaški pokret?
Diktaturom Kralja Aleksandra I Karađorđevića 1929 godine kada je progonio, zatvarao i ubijao nevine katolike-hrvate, a kao odgovor na to, osnova se NDH, kojeg predvodi odvjetnik i književnik Ante Pavelić iz redova HSP-a.. Dakle, ustaški pokret nije osnovan kao fašistički pokret, nego je osnovan kao rezultat odgovora na ugnjetavanja od Srpske monarhije.
Kada je Htiler krenuo u osvajanje dijela Europe, potpisao je Trojni pakt 27. rujna 1940 u Berlinu i to sa Italijom i Japanom.

Paktu su poslije pristupile i profašističke vlade drugih država. Mađarska ga je potpisala 20. listopada 1940., Rumunjska 23. listopada 1940., Slovačka 24. listopada 1940., a Bugarska 1. ožujka 1941. Kraljevina Jugoslavija je pristupila Trojnom paktu 25. ožujka 1941., ali nakon dva dana su održane demonstracije protiv takve odluke te je vlast u Jugoslaviji preuzela nova vlada Dušana Simovića( kojega su podržavale britanske tajne službe),a koji je proglasio kralja Petra II. punoljetnim. Ubrzo nakon prevrata uhićeni su knez Pavle Karađorđević i premijer Dragiša Cvetković. Simović je pokušao uvjeriti Hitlera da će Jugoslavija i dalje podržavati Trojni pakt, ali Hitler mu nije vjerovao i pokrenuo je invaziju Jugoslavije.

Sile osovine napale su Jugoslaviju 6. travnja 1941., bez i kakvog otpora nakon četiri dana Jugoslavija je kapitulirala, a a kralj Petar i ministri bježe iz zemlje s hrvatskim zlatom. Jugoslavija potpisuje kapitulaciju 1o. travnja.
Nakon toga, isti dan 10. travnja 1941 nastaje NDH, koja 15. lipnja potpisuje Trojni pakt.

Veliki dio hrvatskog naroda kreće u antifašisticku borbu ali ne radi samostalnosti hrvatske države, nego da se pobijedi i istjera fašistički i nacistički okupatori.
U toj antifašističkoj borbi počinje prevladavati komunizam, koji će u naredim godinama doći na “ćelo” antifašista.
Radni logori osnivaju se po hrvatskoj, uglavnom u Slavoniji a kao odgovor na srpski ustanak protiv NDH.
Partizani i četnici nisu držali logore, nego su odmah ubijali zarobljenike na najokrutnije moguće načine.

Jedini ” slavno” osvajanje grada od strane partizana je bio na grad Odžak, kada su napali sa preko 20.000 partizana a grad je branilo najviše 2.000 ustaša. Unatoč nadmoćnosti u ljudstva, tehnici i zrakoplovima, nisu uspijeli probiti obranu grada. Grad je na kraju predan, jer su ustaše napravike proboj, te uništili cijelu jednu partizanski brigadu u tom proboju. Ta grupa je bila aktivna još godinama poslije rata.. Kada su slavne partizanske postrojbe uske u Odžak, iz odmazde ili sami iz čistog zadovoljstva, poklali su preko 2.500 stanovnika, uglavnom žene, djecu, starce, katoličke svećenike i bolesnike u bolnicama.

Stoga, zapitamo se..

Domovini vjeran! ❤️🇭🇷