Jama Jazovka – zločin u okrilju antifašizma

Drugi svjetski rat Nove obavijesti

✞✞✞✞✞✞ ŽRTVE JUGOSLOVENSKE IDEOLOGIJE ✞✞✞✞✞✞

ŽRTVE JAME JAZOVKE

”..Gledao sam likvidacije na Jazovki, nisam vjerovao da postoje takvi zločinci..”

Jama Jazovka poznata je kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata. Zločine su počini partizani masovnom likvidacijom zarobljenih vojnika, civila, ranjenika, bolničkog osoblja i časnih sestara.

Ubojstva su činili hicima u potiljak po uzoru na likvidacije Staljinove policije u komunističkoj Rusiji.

U Jazovki su karlovački speleolozi bili još u siječnju 1989., u vrijeme komunističkog režima ( 29. siječnja 1989. godine otkrio Mladen Kuka), ali su ih tada u njihovu gradu ”opomenuli” da ne guraju nos tamo gdje nije potrebno!

”Punjenje” Jazovke ubijenim vojnicima počelo je još 1943., nakon partizanske pobjede u krašićkoj bitci. Zarobljeni vojnici, koje su partizani držali u logoru u Sošicama, likvidirani su i bačeni u jamu. Sljedeće “ubacivanje” ljudi slijedilo je 1945., nakon što je Zagreb “pao pod oslobođenje”.

Iz zagrebačkih bolnica, ali i iz drugih mjesta, kao i s Križnog puta, dovoženi su ranjenici i zarobljenici, kao i ostali “neprijatelji” novoga komunističkog poretka. Odmah po ulasku u Zagreb ranjenike i druge bolesnike iz bolnica partizani su vodili na likvidacije da bi se osigurali smještaj svojim ranjenicima.

Broj dovezenih, prema izjavama svjedoka, ne odgovara onome što je nađeno u jami. Vjeruje se da su preostali bačeni u kasnije zatvorenu jamu u jednoj vrtači u blizini Jazovke.

U kolovozu 1999. karlovački su speleolozi, uz pomoć patologa prof. dr. Žarka Danilovića, počeli s detaljnim registriranjem žrtava Jazvke.

Uz čitave ili djelomično razbijene lubanje, prema ostacima čeone kosti s arkadama i nosom, potvrđeno je se tu nalazi 447 osoba.

Don Živko Kustić u svom komentaru u lipnju 2006., pod naslovom “Krivotvorba Jazovke”, napisao kako “nije u redu govoriti da je Jazovka spomen ustaša i domobrana. To je spomen mnogih žrtava partizanskog bezakonja neposredno nakon rata”, kako su mu govorili njegovi župljani dok je Kustić službovao u Sošicama!

Iako je mnogo tekstova napisano nevine žrtve Jazovke, i drugih jama u Hrvatskoj, još uvijek nisu zaslužile civiliziran ljudski pijetet prema pokojnima, a sama Jazovka još uvijek nije obilježena kao pravi grob!

Protiv zločinaca još nije počeo ni jedan sudski postupak iako se za neke od njih zna tko su i gdje žive.

Za tri časne sestre s. Liphardu Horvat, s. Konstantinu Mesar i Geraldu Jakob, inače njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, koje su bačene u jamu pokrenut je postupak proglašenja blaženima unutar Katoličke Crkve.

JAZOVKA 2
ZLOČIN BEZ KAZNE: U tijeku je ekshumacija na drugi dio Jazovke.

Kod Sošica u Žumberku iz jame Jazovka 2, ekshumirani su posmrtni ostaci 550 ranjenika iz zagrebačkih bolnica, časnih sestara, ratnih zarobljenika, civila i djece. Procijenjuje se da ih još ima za ekshumirati oko 50-60, što bi u konačnici bilo oko 600 ljudi.

Ekshumacija bi mogla biti završena do 18.07.2020. Ubijani su metkom u potiljak, u jamu je bačen eksploziv, a otvor je bio zabetoniran kako ih se ne bi moglo lako pronaći. U otvor jame širine cca 50 cm bačeni su ranjenici, žene, djeca i zarobljeni vojnici.

U jami su pronađene štake i druga pomagala koja ukazuje na to da se radilo i o ranjenicima kao žrtvama partizanskog divljaštva! Na lubanjama se vide prostrijeljenih rupa od metaka, ljudima su pucali u glavu i bacali u jamu, dok su neke bacali i žive.

Prema iskazu istraživača, Romana Leljaka, koji je dao u Bujici, a koji je bio nazočan na ekshumaciji, uočeno je da su kosti žrtava već pomjerane i da su predmeti žrtava pokradeni već ranije! Dakle već ranije netko se spuštao u jamu, premetao kosti i kupio osobne stvari žrtava. U ovoj jami nije slučaj kao kod Hude Jame da su uz žrtve ostali vrijedni predmeti počev od prstenja i drugog nakita. Jako je žalosno saznanje da je netko već ulazio u jamu kako bi pokrao nakit!

Terenska istraživanja na području općine Žumberak početkom srpnja 2020., s ciljem utočnjavanja mikrolokacije moguće druge jame Jazovke, za koju su prikupljena saznanja nadležnih međuresornih službi, najavila je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. Ubrzo se krenulo s terenskim, odnosno speleološkim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka iz jame Jazovke na području općine Žumberak, gdje se odmah došlo do rezultata te se procjenjuje da bi ukupan broj žrtava u ovoj jami mogao dosegnuti minimum 600.

Terenski izvid na području općine Žumberak, Ministarstvo hrvatskih branitelja zajedno sa Ministarstvom unutarnjih poslova provelo je tijekom rujna 2019. godine.

Nastavno na početak istraživanja, 26. lipnja 2020. pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić održao je sastanak s načelnicima općine Žumberak i Krašić te upraviteljem župe u Krašiću te ih upoznao s aktivnostima koje su uslijedile. Sve aktivnosti se provode temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, poštujući upute Nacionalnog stožera.

PREUREDILA : Marica Marić
IZVOR : Mladen Kuka, Roman Leljak, i Bujica Z1 Televizija.