Momčilo Bajagić-Bajaga sa Instruktorima večeras u Trogiru

Kultura Nove obavijesti Vijesti

Momčilo Bajagić -Bajaga večeras ima nastup u Trogiru ( Kula Kamerlengo).

Dok se Marku Perkoviću Thopsonu zabranjuju javni nastupi u većim organizacijskim događanjima, Bajagi se omogućuje koncert u Trogiru . Po, navodima lijevih opcija, Perković pjeva “Ustaške” pjesme i potiče na mržnju prema srpskom narodu. Svakom normalnom građaninu Republike Hrvatske, bilo koje nacionalnosti, jasno je da je Perković iskreni domoljub koji u svojim pjesmama nema niti jednog stiha mržnje, nego iskrene ljubavi prema Domovini.

S druge strane, Bajaga koji dolazi iz Srbije, po riječima predsjednika Saveza Srba Miodraga Linta : Bajaga treba biti ponosan što je 1993. godine pjevao u Kninu za svoj narod, a ne da sve to sada negira kako bi mogao nastupati u današnjoj Hrvatskoj, gdje se otvoreno rehabilitira zločinačka ustaška ideologija i ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’.

“Pored toga, Bajaga se u razgovoru s novinarkom TV N1, uoči koncerta u Varaždinu 2018. godine, svim silama trudio opravdati da u Kninu 1993. godine nije pjevao četničke pjesme, odnosno da nije pjevao pjesmu ‘Armija srpska’.

“Kreće armija najjača na svetu, kreće armija u osvetu. Jednom zauvek armija srpska, jednom zauvek sve će da vas smrska.”

Izrazio je žaljenje i zbog toga što je Bajaga “prešutio” tvrdnju novinarke da je 1993. godine u Kninu nastupao na okupiranom području, već da je srpski narod na tom području “živio stoljećima”. Rekao je Linta

Bajaga za N1 pokušao se opravdati optužbama riječima: Već 10 puta sam rekao, nikad nisam pjevao tu pjesmu, nisam je ni čuo, a osobito je nisam napisao. Valjda bih se sjetio, nisam toliko ishlapio. Ovo sve nema nikakve veze ni sa mnom ni s glazbom, to su politički odnosi. Ja ne pratim ni u Srbiji političku situaciju, a kamoli u Hrvatskoj.

Teško da je riječi te pjesme mogao zaboraviti jer stihovi su to koje je pjevao na koncertu “u čast poginulim srpskim vojnicima”, kako bi srpskim pobunjenicima podigao poljuljani borbeni moral nakon ‘Maslenice ‘- oslobodilačke akcije hrvatske vojske.

Sve bi bilo drugačije da je Bajaga dignuo svoj glas za vrijeme agresije na Hrvatsku, te se suprotstavio Miloševićevoj ideji o “Velikoj Srbiji”, a ovako, imamo pjevača koji je veličao tu ideju i podizao moral četnicima u agresiji na Hrvatsku . S druge strane , imamo hrvatskog pjevača Perkovića koji je stao u obranu Domovine od iste te agresije i Miloševićeve ideje , te svojim pjesmama podizao moral Hrvatskoj vojsci, a danas ga se naziva Ustašom .

Foto : hop.com.hr