Na Brijestu pored Osijeka obilježena 31. obljetnica pogibije Žarka Kaića

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Uoči 28. kolovoza i 31. obljetnice pogibije snimatelja HRT-a Žarka Kaića dok je snimao prolazak tenkova JNA kroz osječko naselje Brijest, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja “Posljednji kadar” koje su prije tri godine podignuli Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek. 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja uz članove obitelji,  položila su izaslanstva grada Osijeka , Osječko-baranjska županija, ravnateljstvo HRT-a, MO Brijest, djelatnici HRT-a Centra Osijek, Zbor ratnih izvjestitelja HRT-a,  te braniteljske udruge .

Posljednji kadar
Brijest

Žarko Kaić rodio se u Livnu, a studirao je dvije godine Filmsko snimanje na Akademiji počevši od 1970. godine. Usporedno sa studijem radio je kao asistent snimatelja na Televiziji Zagreb da bi kasnije prešao na snimateljski posao. Za HTV je radio punih 20 godina te je u tom razdoblju napravio niz sjajnih emisija.

Snimak zaslona TV kalendar

Kada je počeo Domovinski rat, dragovoljno je otišao da bi snimanjem mogao Hrvatskoj i svijetu posvjedočiti istinu o obrambenoj naravi Hrvatske i agresorskoj osvajačkoj naravi velikosrpske JNA koja je kršila sva humanitarna prava i ratne zakone radi osvajačkih ciljeva.

Tog kobnog 28. kolovoza 1991. godine išao je snimiti prolazak tenkova kroz osječko naselje Brijest kod vojnog poligona C u kojem je bila JNA. Vojnik JNA ga je usmrtio rafalnom paljbom iz transportera. Tada je teško ranjen i njegov kolega, tonski snimatelj HTV-a Dragan Krička, koji je ranjen u trbuh. Treći HTV-ov novinar koji se našao pod paljbom je Saša Kopljar.

Uz Žarka Kaića, u Domovinskom ratu, obavljajući novinarski posao poginulo je još šest novinara.