Nakon 77. godina, sahranjeni ekshumirani posmrtni ostaci 133 osoba iz masovne grobnice

Nove obavijesti Vijesti

Ministarstvo je prvu fazu terenskog istraživanja provelo tijekom siječnja 2020. kada je pregledano preko 1000 m2 terena te je na jednom dijelu probnim iskapanjem pronađena masovna grobnica čime su potvrđena ranije prikupljena saznanja. Probna iskapanja obuhvaćaju pregled terena za koje prikupljena saznanja ukazuju na sumnju u postojanje masovne ili pojedinačne grobnice. Ministarstvo je htjelo jasno propisanim postupkom osigurati sustavni pristup u obradi grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Tijekom protekla dva tjedna, od 4. do 15. svibnja 2020. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, provelo je ekshumaciju posmrtnih ostataka iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji.

Obradi masovne grobnice pristupilo se tako što su prvo utvrđeni njezini rubovi te je potom uslijedila ručna obrada koja uključuje čišćenje i pripremu posmrtnih ostataka za njihovu ekshumaciju.

Rezultat rada je ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje 130 osoba koje su ekshumirane iz masovne grobnice dimenzija 20,3×3,2m (64,96 m2). Prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi govore kako se radi o žrtvama poslijeratnog razdoblja.

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje.

Bili su potrebni sati i dani rada, kako bi se ekshumirale te antropološki obradili posmrtni ostaci ovih žrtava, za koje je utvrđeno da su svi muškarci. Prema antropološkim karakteristikama radi se o muškim osobama od kojih su 4 u dobi od 16 do 20 godina, 43 u dobi od 20 do 30 godina, 65 u dobi od 30 do 45 godina te 21 u dobi od 45 do 60 godina, sveukupno posmrtnih ostataka 133 osobe. Na 69 lubanja su vidljivi tragovi strijelnih ozljeda glave a ruke su bile vezane žicom iza leđa te je žica bila omotana i oko samih tijela.

Danas su na mjesnom groblju u Laduču pokopani posmrtni ostaci od 133 osoba poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata, ekshumirane na lokaciji Prudnice koje su pripadnici 21. srpske divizije Jugoslavenske armije najvjerojatnije 13. svibnja 1945. svezali žicom, likvidirali te polili živim vapnom.

Pokopu je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s državnim tajnikom Darkom Nekićem i ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale Ivonom Paltrinieri, načelnik općine Brdovec Alen Prelec, članovi obitelji žrtva, hrvatski branitelji, predstavnici udruga i mnogi drugi koji su se okupili povodom posljednjeg ispraćaja i dostojnog pokopa žrtava.

Izvor/foto :Ministarstvo hrvatskih branitelja