Obiljezena 27. obljetnica velike bitke u kojoj je poginulo 22 hrvatska branitelja a 50 ih je ranjeno

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Prije 27 godina, u noći s 12. na 13. kolovoza, vojne snage Republike Srpske, na širem području Bosanskog Grahova pokušale su izvršiti organizirani kontraudar nakon Oluje i zauzeti prijevoj Derale kako bi otvorili put srpskim snagama prema tek oslobođenom Kninu.

Te noći neprijatelj, ne mireći se sa gubitkom Knina i ostalog teritorija, najprije topništvom, a zatim u noći i pješaštvom pokušava povratiti izgubljene položaje, pri tom koncentrirajući svoje elitne i specijalne postrojbe, kojima osobno zapovijeda gen. Mladić u jedinom pravom protuudaru, te presjeći komunikaciju Knin – B.Grahovo ovladavanjem strateški važne točke ”prevoja Derale“.

Najžešći napad izvršio je na položaje: Biljeg, Cigelj,Vidovića glava i Begovac na cesti Drvar-B.Grahovo. Pripadnici brigade prihvaćaju borbu i na položaju Vidovića glava u izravnom okršaju prsa o prsa pogibaju vojnici: Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić i Tomislav Grujica.

Nakon neravnopravne borbe, ostatak voda sa više ranjenika izvlači se prema B.Grahovu, manji broj vojnika u pričuvi panično napušta teren, dok ostatak brigade zauzima pričuvne položaje braneći cestu B.Grahovo – Knin.

Početkom neprijateljskog napada, jedna interventna grupa 1. bojne odlazi u pomoć napadnutim položajima Cigelj i Biljeg gdje nailaze na ubačenu neprijateljsku diverzantsku grupu te u izravnom okršaju pogibaju: zapovjednik satnije Stipe Marčić-Štef te vojnici: Denis Baleta i Dragan Kikić dok je više vojnika ranjeno. Kako se preostali suborci nisu uspjeli izvući, jednom od njih, Olegu Ujeviću, to uspijeva, dovodi pojačanje, ponovno se uključuje u borbu i tom prilikom junački pogiba.

Srbi su aktivirali znatan broj vojnih jedinica, među njima i specijalne postrojbe, a sve pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića. U isto vrijeme dio hrvatskih jedinica bio je iscrpljen nakon cijeog niza akcija, a dio još uvijek bio zauzet događanjima u tzv SAO Krajini pa je glavnina tereta u toj bitki dopala 141. brigadu Hrvatske vojske.

U narednim danima, 14. i 15. kolovoza, hrvatske snage krenule su u protunapad te uspjele natjerati neprijatelja u bijeg. U završnom udaru sudjelovale su još i 6. domobranska pukovnija, 126. domobranska pukovnija i tenkovski vod 113. Brigade, a hrvatska vojska stigla je do Drvara.

U borbi tijekom jednog dana, 13. kolovoza, poginulo je 20 branitelja, 50 ih je bilo ranjeno, a jedan branitelj smatra se nestalim. Od 20 poginulih njih čak 15 bili su mladi Kaštelani i Splićani, pripadnici 141. brigade. U borbama s neprijateljem život su tog 13.kolovoza izgubili:

Pripadnici 141. brigade: Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić, Tomislav Grujica, Stipe Marčić-Štef, Denis Baleta, Dragan Kikić, Oleg Ujević, Nenad Božan, Ranko Grbavac, Sead Jasenčić, Slaven Ujević, Ante Merčep i Ante Domazet, a Zoran Karanović umire od zadobivenih ozljeda.

Slavna bitka Domovinskog rata kod Bosanskog Grahova dogodila se prije 27 godina na današnji dan

Datum 13. kolovoza 1995. godine je dan velike tuge, ali i ponosa na naše sugrađane koji su položili živote na branik Domovine

U toj bitci u dva dana Hrvatska vojska je imala dvadeset dva poginula,  jednog nestalog i preko 50 ranjenih pripadnika.

Izvorni Autor D.D. Foto / Dalmatinski.portal