Obilježena 29. obljetnice od stradanja 39. civila i branitelja

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Jučer, 28. srpnja u 10:30, svečano je obilježena 29. obljetnica stradavanja 39. civila i branitelja, te su brojna izaslanstva, sa svih razina vlasti, položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule branitelje i civile.

U mjestu Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, pripadnici Armije BiH, 28. srpnja 1993 godine u jutarnjim satima , počinili su zločin nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila. Armija BiH sa mudžahedinima, toga su dana tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi.

Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Ivan Rogić, jedan od organizatora obljetnice kazao je kako je prije 29 godina izvršen opći napad Armije BiH na područje Doljana dok je najveće stradanje bilo na Stipića livadi.

naglasio je on.

Taj dan je poginulo 39 ljudi, od čega 6 civila. Ostatak civilnog pučanstva koji je bio u kućama u Doljanima odvedeno je bez ikakvog povoda autobusom u logor Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici

Rogić je dodao kako je nekada na ovom području živjelo oko tisuću stanovnika, dok se sada vratilo oko 200 Hrvata i isto toliko Bošnjaka, a uglavnom se bave poljoprivredom.

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, a bivši logoraš Muzeja u Jablanici Marinko Ljoljo smatra da je razlog nebriga.

To je nebriga, prvenstveno nas stradalnika koji imamo obvezu, pravo i dužnost da o ovom govorimo i potaknemo da se ratni zločini procesuiraju. Također, tu je i nebriga onih koji profesionalno rade na otkrivanju ratnih zločina, procesuiranju i za to primaju plaću, ali i nebriga institucija, prvenstveno Tužiteljstva – istaknuo je Ljoljo.

Izvorni autor FENA .