Obilježena 30. obljetnica od osnutka 106. br. HVO Orašje

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

Središnja proslava obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 106. brigade HVO-a Orašje započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u „Polju“ Vidovice kod spomen-obilježja poginulim braniteljima iz RH.

Potom je u crkvi Bl. Alojzija Stepinca služena misa za sve poginule, nestale i preminule branitelje, nakon koje je uslijedio mimohod počasnog postroja pripadnika 106. HVO brigade Orašje, od crkve do središnjeg spomen-obilježja u Orašju.

Počast poginulim pripadnicima 106. brigade polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima Ivicom Akmadžom i Brankom Cindrićem, predsjednik Hrvatskog narodno sabora BiH Dragan Čović te brojna izaslanstva koja su odala počast 271 poginulom pripadniku ove legendarne brigade.

Povodom jubilarne obljetnice održana je i svečana akademija na kojoj su se mnogi prisjetili hrabrosti i herojstva pripadnika 106. brigade i žestoke bitke protiv velikosrpskog agresora, kao i velike žrtve hrvatskih sinova i kćeri za bosansku Posavinu.

„Želim odati poštovanje svima onima koji su u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti preuzeli važnu ulogu, stati u obranu svojega naroda i domovine. Posebno poštovanje odajem poginulim koji su, u okolnostima koje su bile iznimno teške za hrvatski narod i u BiH i u RH, položili svoj život u obrani svoga doma i naroda,“ kazao je ministar Medved te poručio da se sloboda mora čuvati jer ona nije darovana, već su u nju ugrađeni mnogi životi.

Poručio je da istinu o Domovinskom ratu, o hrabrosti i junaštvu naših branitelja moramo prenositi na mlade te je zahvalio pripadnicima 106. brigade i svim hrvatskim braniteljima na njihovom doprinosu u obrani Posavine, obećavši daljnju potporu Vlade RH.

U trajanju obilježavanja i ulaskom u crkvu Bl. Alojzija Stepinca u Orašju na kojoj je služena misa za poginule, pripadnicima postrojbe HOS-a nije bio dozvoljen ulazak u crkvu .
Predsjednik Udruge HVIDRA Ravne Brčko Franc Blažević rekao je ; “Nije mi bilo jasno zbog čega, jer nije bilo nikakvog incidenta, nije bilo nikakvih neprimjerenih uzvika niti ičega zbog čega bi im zabranili ulazak. Pored je odmah bila policija koja bi sigurno reagirala da se dogodilo nešto neprilično. Bilo mi je strašno neugodno jer je riječ o ljudima koji su nam za vrijeme rata vrijedili više od suhog zlata i koji su nam pomogli u najgorem trenutku. I ne samo to. Sada, nakon 30 godina organizirano su došli iz Hrvatske na obljetnicu, a netko se usudio zabraniti im ulazak”.
Dostojanstveno sačekali kraj mise

Na pitanje tko im nije dopustio ulazak u crkvu, nastavio je ; Ne znam točno tko je i zašto odlučio pripadnicima HOS-a zabraniti ulazak. Oni su posvjedočili samo da ih je sa ulaska vratio “visoki, proćelavi muškarac”.

Slavna 106. brigada HVO-a Orašje jučer je obilježila 30. obljetnicu osnutka. Brigada je osnovana u najtežim danima 1992 godine, točnije, 106 brigada je osnovana 15. svibnja 1992. i u njenim redovima sudjelovali su Hrvati i Bošnjaci. Brigada je imala 5500 pripadnika, poginulo je 270 vojnika, a tisuću je ranjeno.

Izvor MHB