Obilježena 31. godina od pogibije Damira Hornungta, Franje Jusupa, Zdravka Rittgassera,Đure Kiša i Marka Zegnala u Tenji , te prve akcije hrvatskih snaga u O-B županiji.

Nove obavijesti

Danas se obilježava 31. godina od prve akcije i prvih žrtava na području Tenja, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Dogodilo se to na današnji dan 7. srpnja 1991. u 5 sati ujutro, kada su hrvatski branitelji, zajedno sa specijalnom policijom ušli u selo Tenja ( koje je samo 6 km udaljeno od Grada Osijeka) i krenuli s oslobađanjem ranije zauzetog dijela od strane  pobunjenih Srba.

 Selo Tenja je do ratne 1991. bilo mješovito nastanjeno.  u Tenji je živjelo ukupno 7663 stanovnika, od kojih je bilo 2813 Hrvata i 4177 Srba. U Novom dijelu Tenje( koje je bliže Osijeku) bilo je uglavnom nastanjeno  hrvatskim stanovištem, dok je Stara Tenja bila nastanjena pretežno srpskim stanovništvom.

Prema knjizi “Hranite ili ubijte”, autora Mate Božičevića, stanovništvo u Tenji podijelilo se na srpsko i hrvatsko, na razne načine: „Pored Večernjeg lista često kupujem i Večernje novosti. Prvi list objavljuje da je izvršena agresija na slobodnu Hrvatsku, drugi da je ugrožen srpski narod u Hrvatskoj, te traži od cijelog srpskog naroda da se pomogne ugroženom Kninu i drugim krajevima.“ 

Do početka mjeseca srpnja 91, načelnik osječke policije Rajhl Kir pokušavao je uspostaviti mir u tom dijelu, a poslije njegove likvidacije 1. srpnja. , stvari su krenule nizbrdo. Srpsko stanovništvo koje se pobunilo protiv neovisnosti Republike Hrvatske, počelo se sve više grupirati i naoružavati, tako da je 7. srpnja donijeta odluka da se selo Tenja očisti od pobunjenika.  Po navodima sudionika akcije toga dana,  Tenja bi bila oslobođena, uz minimalne žrtve, ali se oko sredine dana umiješala JNA i onda je sve krenulo naopako. Prvo su hrvatske snage bile vraćene na početne položaje, a zatim su uslijedili i snajperski hici iz onog djela koje je u toku akcije bilo pod kontrolom hrvatskih snaga. 

U toj akciji, poginuli su Damir Hornung iz Orahovice, Franjo Jusup iz Čačinaca, Zdravko Rittgasser pripadnik MUP-a iz Kunišinaca i Đuro Kiš iz Tenje( MUP) Njega su pobunjenici prepoznali i zarobili u kino dvorani koja je služila kao zatvor iz kojeg je istog dana odveden te ubijen iza mjesne ambulante. Za ubojstvo Đure Kiša optužen je pripadnik Teritorijalne obrane Tenja Božo Vidaković. Prema optužnici Županijskog suda u Osijeku on je Kišu, kojem su ruke bile vezane bodljikavom žicom, pucao u glavu i tijelo iz automatskog oružja. Za taj zločin sudilo mu se prije nekoliko godina na Višem sudu u Beogradu, a Marko Zegnal  iz Kešinaca smrtno je ranjen. Uz Marka je bilo još desetak ranjenih .

 U organizaciji Temeljnog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Tenja, u suradnji s HVIDR-om iz Orahovice i Mjesnim odborom Tenja, danas (7. srpnja 2022. godine) položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Antunovačkoj ulici u Tenji. S punim pijetetom, odala se počast poginulim braniteljima koji su svoj život dali za slobodu Tenje, Osijeka  i Hrvatske.  Uz članove obitelji, vijenac  su položili i članovi UDDRH Tenja, izaslanik župana O-B županije Ivana Anušića, dožupan Mato Lukić, u ime  gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića, izaslanik  Jurica Tolj, te prijatelji i suborci, predstavnici braniteljskih i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatske vojske i policije.

Ovo je bila prva crta obrane Osijeka i prve žrtve koje su pale na današnji dan prije 31. godinu. Sjećamo ih se s pijetetom i to je cilj ovoga okupljanja.  Dakle, 31. godina je prošla od ovoga događaja u kojem su poginula  4 hrvatska  branitelja.  Poginula su 4 branitelja, ne samo u Tenji i Osijeku, nego i u cijeloj Slavoniji. Došli smo obilježiti ovu tragediju , ovu godišnjicu pogibije, položiti vijenac i zapaliti svijeću , ali i da bi cijelu ovu priču i cijelu istinu o Domovinskom ratu  prenijeli na mlađe generacije. – rekao je dožupan Osječko-baranjske županije Mato Lukić 

Marko Golek, sudionik same akcije rekao je : “ Više od 30 godina  je prošlo i bila je prva akcija na ovom području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Akcija je imala cilj osloboditi stari dio Tenja, i potisnuti pobunjene Srbe van naselja. Mi smo krenuli u ranim jutarnjim satima , došli smo, pa skoro pred sami cilj, kada se umiješala JNA. Suživot u Tenji izgleda puno bolji nego što smo mi očekivali. U početku je bilo trzavica, ali danas je dobro .

Damir Vratković, dopredsjednik HVIDRA Orahovica, a u vrijeme događanja bio je pripadnik Zbora narodne garde Orahovica,  rekao je ; “ Naša Orahovačka postrojba, jedna je od prvih postrojbi Zbora narodne garde, koja je osnovana u tome vremenu ,3. lipnja 1991. godine, samo dva tjedna prije postrojen je Zbor narodne garde u Zagrebu.  Zbog sve veće agresije i napada , mi smo se u Orahovici vrlo brzo okupili, i osnovali  ZNG Orahovica, a prije toga smo pripadali MUP-u, jedinici za posebne namjene Osijek i Orahovica. Pojedinci su prešli u ZNG a drugi dio u Specijalnu policiju MUP-a Orahovica. Ovdje smo došli da odamo počast poginulim pripadnicima koji su na današnji dan poginuli braneći selo Tenje od Srpskih pobunjenika.

Jurica Tolj, kao izaslanik gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića rekao je ,”  U ime gradonačelnika grada Osijeka gospodina Ivana Radića, došao sam odati počast i pijetet žrtvama mjesnog odbora Tenja koji su dali veliku žrtvu u Domovinskom ratu, a ako znamo da je 20 branitelja i 34 poginula civila, ovdje u mjesnom odboru Tenje. Sve ukupno u obrani grada Osijeka u tijeku Domovinskog rata, grad Osijek dao je jednu veliku žrtvu, a to je 1327 poginula branitelja i 403 civila. Brojka od 1730 osoba. Samo ako možete zamisliti da svaka ta osoba, od male Ivane Vujić iz Osijeka do Kiša iz Tenja, Josipa iz Novog Grada, da stanu svakih deset metara, to je kolona preko 17 km.  To je strašna žrtva koju je Grad Osijek dao u obrani svoga Grada, svoje Slavonije i svoje Hrvatske. Ovim putem pozivam sve branitelja i građane, da ćemo 4. kolovoza u 5 sati ( u sjećanje na VRO Oluju) podignuti Hrvatski stijeg na kapelici Mira na lijevoj obali Drave,  gdje se sada, na zamolbu gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića, radi obnova kapelice a koja će biti gotova i spremna za 5. prosinac, na Dan obrane Grada Osijeka.  Stavili smo” jarbol” visine 12 metara i grad Osijek je bio, i grad Osijek je ostao “Nepokoren grad

Te dodaje; “ Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, prije 11 mjeseci , kada me je imenovao za predsjednika odbora za branitelje, dao mi je zadatak da na svaku obljetnicu, obilježavanje pogibije naših branitelja i civila s područja Grada Osijeka, da se svečano obilježi id a se to digne na jedan dostojanstveni način na koji su to on ii zaslužili. Jer oni su dali ono najviše, svoj život. “ Te je za kraj rekao ; “ Grad odlično surađuje sa svim braniteljskim Udrugama s područja grada Osijeka, a to smo svi mogli vidjeti na mimohodu 28. lipnja na Dan osječkih branitelja , da je bio najveći mimohod u gradu Osijeku od kada je grad Osijek upamtio, a budite uvjereni da će i sljedeći biti sve veći  i veći.   

Josip Valentić jedan od sudionika akcije u Tenji koji se dogodio na današnji dan , kada su poginula 4 branitelja a jedan je u narednim danima preminuo od posljedica ranjavanja, ispričao je: “ Krenuli smo ujutro u 5 sati, po zapovijedi zapovjedništva grada Osijeka. Akciju je vodio Mirko Grošelj. Bilo nas je dosta, od Zbora narodne garde, aktivne 3A brigade , pa do Specijalne policije, došli su i  dečki iz Orahovice i sa područja Donjeg Miholjca. Mi iz ZNG-a imali smo samo  lako pješačko naoružanje, dok su pripadnici A brigade i SJP, imali nešto jače, minobacač i RPG. Akcija je krenula glatko, osvajali smo kuću po kuću, ulicu po ulicu sve do ovoga mjesta ( Antunovačka ulica), tu su poginuli dečki. Oko 13 sat došla je JNA s oklopnjacima te tražili prekid borbenih akcija, na što smo mi morali ispoštivati. do tada je samo jedan naš poginuo, a nakon toga, pobunjeni Srbi , iskoristili su prekid vatre da se pregrupiraju, te zauzmu bolja mjesta , te nas gađali snajperskim puškama.  Da se nije vojska umiješala, očistili bi cijelo Tenje od pobunjenika. Na žalost, taj dio Tenje, nikada više nismo povratili do  mirne reintegracije. A i Novi dio Tenje, palo je zadnje 5.12.1991., ne samo u ovoj županiji, nego i u Hrvatskoj. 

 U isto vrijeme dok je bilo primjerje, granata je pogodila jedan stan na 7. katu u osječkom naselju Sjenjak. A u večernjim satima, na zahtjev tadašnjeg gradonačelnika Grada Osijeka, Zlatka Kramarića, tisuće ljudi okupili  se oko “Bijele vojarne” gdje su prosvjedovali. Na što je zapovjednik te vojarne Boro Ivanović , naredio  da se okupljeni udalje od vojarne ili će pucati po prosvjednicima, a kako je samo prije par dana to i učinio, kada je 17 civila ranjeno, tražilo se da se civili udalje od vojarne.