Obilježena 77. bleiburška tragedija

Obilježavanja Vijesti

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod (PBV)) , uz suorganizaciju Hrvatske biskupske konferencije u liturgijskom dijelu, te uz pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Središnja manifestacija tradicionalno se održava na Lojbaškom polju kod Bleiburga.
U petak 13. svibnja 2022. U 18.:00 sati u organizaciji Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, služila se misa u župnoj Crkvi sv. Petra i Pavla u Bleiburgu, a predvodio ju je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu velečasni dr.sc. Tomislav Markić.

Svetu misu prenosila je izravno Laudato TV.

Sutra dan, u subotu 14. svibnja održala se središnja komemoracija za žrtve bleiburške tragedije i Kružnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. na kojemu su, bez suđenja, ubijeni deseci tisuća ljudi.

Sve je počelo u jutro na groblju Mirogoj u Zagrebu, gdje su u jutarnjim satima, uz molitu položili su zajednički vijenac Sabora i Vlade položili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković i izaslanik premijera, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

U izaslanstvu su bili i potpredsjednici Sabora Željko Reiner i Ante Sanader, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler i dvadesetak zastupnika u Saboru.

Vijenac PBV-a položilo je izaslanstvo na čelu sa zamjenikom predsjednika Milanom Kovačem.

Uz njega su bili i počasni predsjednik PBV-a Vice Vukojević, predsjednik NO PBV-a Vladimir Šeks, član Časnog suda PBV-a Anton Sujić i rizničar Zlatko Goršanić.

U prigodnom govoru predsjednik Sabora RH Gordan Jandrokovića, rekao je : “Taj zločin koji su počinile komunističke vlasti bivše Jugoslavije držan je 45 godina u tajnosti i o njemu se nije smjelo govoriti. Što je i logično, jer su počinitelji tog zločina bili oni koji su predstavljali komunistički sustav, tajili istinu o tom događaju i štitili one koji su za taj događaj bili odgovorni“.

U nastavku, zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač također je rekao :

“Vjerujem da svi koji će danas biti na misi idu tamo komemorirati žrtvu, sjetiti se onih koji su ubijeni na okrutan i podmukao način. Mi ne obilježavamo i ne slavimo nikakvu poraženu ideologiju i režim već se sjećamo žrtve. To smo dužni činiti, to je civilizacijski doseg i to čini svaka demokratska i civilizirana država”

Kovač je nastavio te ispričao problem sa natpisom, a rekao je :
Dobili smo dopis u kojem roku se mora ukloniti natpis na hrvatskom jeziku te da se makne hrvatski grb s početnim bijelim poljem. Počasni bleiburški vod na svom saboru donio je jednoglasne zaključke da tekst mora biti usklađen s njemačkim tekstom, a što se tiče grba, rekli smo da to ne želimo, jer je to povijesni grb, a nitko nema pravo s naše strane mijenjati memoriju, povijest jednoga naroda. Oni su skinuli hrvatski grb s prvim bijelim poljem”
te dodao kako u austrijskom memorandumu stoji da je skup na Bleiburgu fašistički i da veliča NDH, što je, notorna neistina.

Nakon toga u 12,15 sati održat će se sveta misa u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, koju će predvoditi pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić.

Obilježavanje se zatim nastavlja 25. svibnja u 20 sati, kad će se održati komemarativna akademija u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva. Idući dan, 26. svibnja u podne, održat će se misa na Radimlji kod Stoca u BiH, gdje će se položiti vijenci državnih delegacija, braniteljskih udruga i Počasnog bleburškog voda (PBV).

Iako je Njemačka kapitulirala 8. svibnja, te su se snage nastavile boriti do 15. svibnja, kada se glavna skupina vojnika i službenika NDH pokušala predati Britancima u Bleiburgu. Britanci su, međutim, inzistirali da se predaju partizanima, prema sporazumima između savezničkog vodstva.

Masovne likvidacije vojnika i civila, točan broj nije precizno utvrđen.

Povlačenje tih snaga pratio je veliki broj civila, od kojih su mnogi zarobljeni u Sloveniji i nikada nisu stigli do Bleiburga. Nakon predaje, zarobljenici su vraćeni u Jugoslaviju u marševima smrti, koje su pratile masovne likvidacije vojnika i civila bez suđenja.

Točan broj ubijenih u događanjima prije i nakon predaje nije precizno utvrđen, ali se računa da je približan broju 60.000.