Odsukan desantni brod minopolagač DBM-81 Cetina

Nove obavijesti Vijesti

Podsjetimo, kod otočića Tovarnjak na Kornatima jučer u jutro nešto prije 7 sati nasukao se brod Hrvatske ratne mornarice ‘Cetina’. Riječ je o desantnom brodu minopolagaču DBM-81 iz sastava Flotile HRM-a koji je plovio od Dugog otoka prema luci Lora. 

U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 članova posade, 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišta, no nitko nije ozlijeđen. Na brodu je nastala materijalna šteta, a očevid je u tijeku, priopćili su iz Ministarstva obrane.


Riječ je, kažu kapetani, o području Kornata okrenutom prema otvorenom moru, koje je više izloženo vjetrovima i morskim strujama.
Čak i oni koji su mnogo puta prošli, opet se oslanjaju na karte. Tko će znati? Ljudi su možda precijenili brod, podcijenili situaciju. Jedan trenutak nepažnje možda je bija dovoljan da se desi udes kakav se i desijo, izjavio je Domagoj Grubelić, kapetan broda.

Desantni brod minopolagač DBM-82 Krka u poslijepodnevnim satima u petak 29. srpnja 2022. izvukao je desantni brod minopolagač DBM-81 Cetinu iz sastava Flotile HRM-a koji se jutros u jutarnjim satima nasukao u akvatoriju Kornata.

Utvrđeno je kako je brod u plovnom stanju i svi brodski sustavi su ispravni.

Riječ je o materijalnoj šteti koja će biti sanirana u remontnom brodogradilištu “ISKRA” u Šibeniku.

Podsjećamo, brod DBM-81 nalazio se na zadaći potpore Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u provedbi Plovidbene prakse 3. naraštaja kadeta studija Vojno pomorstvo i plovio je od Dugog otoka prema luci Lora. U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 članova posade te 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišta.

Izvor i foto : MORH