Općina Tordinci obilježila svoj Dan.

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

U subotu 21.svibnja obilježio se Dan Općine Tordinci. Uz svečanu sjednicu vijeća općine, predstavnici općine uz branitelje i obitelji poginulih, položili su vijence i zapalili svijeće te odali počast svim poginulim i nestalim u Domovinskom ratu, kod spomen obilježja u središtu Tordinaca.

Općina Tordinci ustrojena je 21. svibnja 1997. godine, a sastavljena je od četiri naselja – Tordinci, Korođ, Antin i Antinska Mlaka.

Tordinci su teško stradali u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Prvi napad na Tordince bio je 6. rujna 1991. godine. Hrvatske su snage u blizini Tordinaca odbile velikosrpski napad. Agresor je pretrpio velike gubitke. Padom susjednog sela Antina u okupatorske ruke, Tordinci su došli u težak položaj jer su se našli u potpunom okruženju. 25. listopada 1991. bio je najveći agresorski napad na selo. Velikosrbi su napali iz više smjerova i pretrpili velike gubitke u toj bitci. Poslijeratne informacije govorile su o 180-200 vojnika JNA, šest tenkova, tri transportera i još je jedan dio tenkova onesposobljen. Frustrirani neuspjehom, nakon napada, agresori su odlučili pobiti civile iz Antina koje su do tada mirno držali u zarobljeništvu. Hrvatske snage povukle su se zbog nedostatka protuoklopnog naoružanja, a velikosrpski agresor zauzeo je selo tek u narednih dan-dva. Uslijedio je niz zločina. Agresori su tih dana ubili 22 (dvadeset i dva) civila, dio Hrvata odveli u logor Begejce u Srbiju. Ubijene Hrvate iz cijele tordinačke župe (Tordinci, Antin, Ćelije, Korođ) pokapali su u Tordincima. Poslije je u selu pronađena masovna grobnica s 208 (dvjesto i osam) ubijenih Hrvata, koji su ubačeni bez ukopa u jamu, s uginulim životinjama. Susjedna sela tordinačke župe također su bila masovnih grobnica. Pronađene su jame: u Antinu sa sedamnaest (17 ubijenih Hrvata, u Ćelijama s trideset i dva (32) Hrvata i u Korođu s četvero (4) civila.

Masovna grobnica iz Domovinskog rata nalazi se ispred crkve Presvetog Trojstva. U njoj je 13 godina poslije pokolja ekshumirano 208 žrtava srpske agresije.[3] (vidi popis masovnih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu).

Povodom Dana općine Tordinci , mlađi i oni stariji sugrađani odali su počast herojima stradalim u Domovinskom ratu, Memorijalnoj kros utrci “Korak za heroje”, duljine 10km.