Prije 29. godina, razmijenjeno 29 hrvatskih branitelja

Nove obavijesti Obljetnice

Na današnji dan, 25. svibnja 1993. godine,dakle, prije 29 godina, na prijelaznoj točki UNPROFOR-a Šajnerica, u Gackom Polju nedaleko Otočca, održala se razmjena zarobljenika sa kninskog područja.

U četvrtoj do tada razmjeni koja se dogodila na toj kontrolnoj točki,a nakon mukotrpnih i iscrpnih pregovora sa predstavnicima Republike Srpske Krajine, državna komisija za zamjenu zarobljenih Republike Hrvatske napokon je ishodila puštanje 29 zarobljenika iz Knina.

U delegaciji Republike Hrvatske bili su Željko Lončar, Vlado Đapić i Ante Bučan, a za medijsku konferenciju govorio je Tomislav Vidošević, dok se novinarima u ime Republike Srpske Krajine obratio kao čelni čovjek komisije za razmjene zarobljenika Savo Štrbac, s kojim su u delegaciji bili Branko Opačić i Radivoje Nikolić.

Autobus s oslobođenim hrvatskim zarobljenicima na središnjem gradskom trgu u Otočcu dočekalo je mnoštvo Otočana predvođenih gradonačelnikom Draženom Bobincem te obitelji, prijatelji i znanci.

Tog dana slobodu su dočekali Slavko Bionda, Zoran Butorac, Ismet Sijamhodžić, Ivan Butorac, Ninoslav Mihelin, Predrag Vukušić, Milan Alfirev, Sabahudin Tahić, Ante Alviž, Ante Čurela Papata, Zahrudin Halilović, Fedor Ježina, Mladen Kapić, Edin Velagić, Handija Šahinović, Darko Kapov, Dalibor Pirija, Damir Rogić, Miljenko Šandor, Željko Zdunić, Rifet Dizdarević, Džemal Dizdarević, Stjepan Župan, Stipe Balić, Ivica Buljan, Robert Herkov, Bruno Ivković, Ante Svetina i Ive Svetina.

Razmijenjena su mrtva tijela Jakova Crvelina i Borisa Kartela.. A tražena tijela pokojnih Borisa Troskoka iz Kašica Banjevačkog i Boislava Periše iz Krkovića nisu pronađena.

Foto : sreenshot iz videa s YouTube