Stevo Culej ispred zgrade Županijskog suda u Vukovaru podijelio jedan emotivni govor uoči sudske rasprave oko slučaja “čiriličnih ploča”

Nove obavijesti

Stevo Culej, hrvataki branitelj i donedavni Saborski zastupnik, danas uoći sudskog ročišta, a radi se o ćirilici u Vukovaru, postupka koji traje već deset godina, a radi se o ćirilici u Vukovaru.

Ispred Županiskog suda u Vukovaru, Stevo Culej počeo svoj govor .. s riječima; Poštovane Hrvatice i Hrvati, evo nalazim se u Vukovaru pred jednom ustanovom koja bi se trebala zvati Županijski sud.” U nastavku je kamerom pokazao na ploču koja je istaknuta na zgradi Suda, a na kojoj je preko naziva preljepljena hrvatska zastava . Kada je ušao u zgradu Suda, s lijeve strane izvješena je pomen ploča poginulim djelatnicima Suda, a preo puta izvješena spomen-ploča poginulim ( ubijenim ) pripadnicima MUP-a u obrani Vukovara.

U Nastavku svog izlaganja, objašnjavao je razlog zašto ide u živo; “Na ovom sudu sam optužen za poticanje nereda, Navodno, stajao sam sa strane na cesti i poticao ljude na nered. Međutim, sada ću sutkinji dati ovu moju knjigu ‘Sjeme zla’. Svu svoju borbu sam pretočio sam u tu knjigu, samo da bi se saznala istina. “

“Ja sam još jedini koji je ostao u ovom postupku. Nekada je ovdje bilo na desetke novinara raznih medijskih kuća… Danas nema nikoga! Nekada su tu bili pripadnici vukovarskog Stožera, branitelji iz cijele županije i Hrvatske… Danas nema nikoga! Ostao sam samo ja… Zašto samo ja?”, pita se Culej.

Te je nastavio : Ja sam čuvao ovu zgradu a moj brat Josip, kao specijalac otišao je u Borovo selo u akciju spašavanja dvojice svojih suboraca Osječke Polcijske uprave, gdje je on zarobljen, ubijen i masakriran, zajedno sa svojih 11 kolega i zajedno sa tadašnjim načelnikom policije Stjepanom Bošnjakom….Kada govorim o ovome, ne mogu govoriti bez emocije a u ovome trenutku emocije moram zatomiti ”.

Ja sam na sudu,dakle, optužen jer sam poticao na nered, a to je išlo na način da sam ja stajao na pola ceste i govorio okupljenima neke svoje priče, pravdu koju sam pokušao istjeravati, ali to ne možeš u Hrvatskoj .Svu svoju borbu i svu svoju pravdu ja sam pretočio u knjigu “Sjeme zla’ Borovo Selo 1.svibnja 1991.godine. Jedva sam završio srednju školu, uvijek sam više volio raditi, ali ovu sam knjigu napisao kako bih istjerao pravdu. Moja priča se zove sjeme zla koje niče i buknut će u svoj snazi kao ambrozija, ne budemo li ustali. Ovaj sud i niti jedan drugi sud nisu smogli snage da optuže komandanta štaba TO Borova Sela gdje su toliki ubijeni, masakrirani i nestali nego su našli na mojim leđima istjerati pravdu…. ovaj Sud i Sud u Osijeku, nisu skupili snage da optuže Radenko Lavanju, komadanta TO Borovo sela, gdje su 1 svibnja 1991. ubijeni i masakrirani pripadnici MUP-a. Ali su našli snagu i hrabrost da se na mojim malim leđima, svoje batine pravde istjerivati .”

i za kraj rekao je ;

Prijatelji moji, ma gdje bili, ovo sto se danas događa meni, događqt ce se možda vama, a događat će se mozda u budućnosti vašoj djeci, pitanje je samo koliko će vas preživjeti to …

Pitanje je, da li ima pravde ? Ma ne moraju ni biti, mi Hrvati ionako na nju nismo naviknuli.”

A sada, idem na fajt!

FB/Stevo Culej