Što je “paučina”, što ste na nas bacali?

Nove obavijesti Vijesti

Volim svoju Slavoniju, stvarno iskreno ju volim. Sve lakše joj se vraćam i sve teže odlazim iz nje. Pjesma Prljavog kazališta pogodila je u srž:
“Slavonijo tko te nije volio, ne zna što je izgubio”.

Nažalost puno je hrvatske krvi natopilo tu rodnu i plodnu zemlju i to je najveći razlog zašto ju toliko volim. To je sveta zemlja, natopljena krvlju mučenika. Četnici i JNA su je razorili 91. godine. A nakon njih, hrvatska politika ju razara narednih 30 godina. Uspjela je potjerati mladost. Ostadoše u njoj najviše ljudi moje generacije, 50+ godina. Svaki put kad dođem u Slavoniju čujem da je netko otišao Bogu, netko od mojih prijatelja ili poznanika, generacija smo koja kratko živi.

U Slavoniju dolazim često i sve češće, i svaki put kad dođem saznam za nekoga tko je obolio od teške bolesti, najviše raka, svih vrsta.

Svjestan sam da je rat učinio svoje i muškarcima i ženama, svakom na svoj način, i da tijelo ne zaboravlja. Stres, patnja, strah i iščekivanja, gubitak voljene osobe, tuga, nepravda, glad i borba za goli život. Rat je zlo nesrazmjerno ičem drugom.

Često se pitam jesu li samo psihički i duhovni ožiljci razlog tom našem slavonskom obolijevanju i umiranju.

Bio sam svjedok rata u Vukovaru i sve o čemu govorim i pišem sam vidio svojim očima i doživio na vlastitoj koži. Od granatiranja do avionskih napada. Neki dan smo obilježili 31 godinu od kad su srušeni prvi avioni iznad Vukovara.

Gospodo piloti, koji ste bacali aviobombe po nama jer ste još bili sluge zločinačke JNA, neki od vas koji danas izigravaju heroje bili su sve do sredine 92. godine u JNA, tako da sam posve siguran da znate odgovor na moje pitanje:

Što je točno bilo u onoj “paučini” koju ste bacili po mojoj Slavoniji? Od nje se nekada nije moglo hodati koliko je bila isprepletena po ulicama. Trgali smo je rukama da prođemo po cesti. Nemojte reći da ne znate, jer znamo da znate. Nemojte reći ni da nije to ništa opasno, pa zašto bi vas vaša komanda poslala i žrtvovala skupu opremu i svoje pilote? Za nešto bezopasno? Da nam možda odgovorite što je to, kako bismo konačno znali zašto toliko puno karcinoma ima upravo tamo gdje ste bacali tu “paučinu”?

Neki od vas danas su velike zvijezde, javne sveznalice.

Priznajte ovom narodu koji vam je izgleda oprostio vašu kalkulantsku kukavičju računicu iz 91. godine, dok ste čekali s odabirom strane dok vidite tko će pobijediti, dajte nam odgovor na to pitanje: što je “paučina”, što ste na nas bacali?

Ne budite opet kukavice.

izvorni autor: Stipo Mlinarić-Ćipe/FB