Sveti Florijan – spomendan i zaštitnik vatrogasaca.

Nove obavijesti Vijesti

Sveri Florijan bio je kršćanski svetac i mučenik, a preminuo je oko 304 godine.

U vremenu progona kršćanstva za vrijeme Dioklecijana i Maksimikijana, koji su žestoko progonili kršćane. Florijan je tada bio časnik u rimskoj vojsci., raspoređen na visokoj dužnosti u Noricumu.

Progon protiv kršćana nije bio samo vjerski nego i politički, jer ne priznavanjem njih nisu priznavali ni njihove vladarske zakone, a onda ni cijeli njihov državni poredak.

Stoga rimski car šalje pomoćnika Aquilinusa da pobije sve kršćane u području koje kontrolira Florijan, ali i da dozna zašto se Florijan ne pridržava zapovijedi. Kada se napokon Aquilinus susreće s njim, pita ga zašto odbija progoniti.

Odbio je zapovijed da napada kršćane, i izjasnio se da je i sam kršćanin.

Aquilinus je bio uvrijeđen te naređuje svojim vojnicima da ga bičuju dok ne promijeni mišljenje. No Florijan mu odgovara “Ja istinsku žrtvu nudim samo Gospodinu svom Isusu Kristu, koji je držao prikladnim dovesti me do ovoga časa“. Njegova hrabrost zaprepastila je Aquilinusa koji se bojao da bi Florijan mogao druge povesti na pobunu.

Kada je car čuo što se događa, odlučio je kazniti sve kršćane u tom području. Naredio je da se zapale kršćanske crkve i knjige, kršćane je protjerao iz domova i slao u zatvor te ih naposljetku prisiljavao da se klanjaju i prinose žrtve rimskim bogovima. Pošto Florijan nije poslušao naređenja cara da progoni kršćane, bio je osuđen na smrt utapanjem, što je bila tipična kazna kojom su se kažnjavali kršćani u onom vremenu.

Aquilinusovim vojnicima predao se nadomak logora Laurijak. Oslabljen mučenjem poticao je rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “Ako pak želiš znati da se ne bojim tvojih mučenja, zapali oganj i u ime Gospodina moga popet ću se na nj“. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns. Florijanovo tijelo kasnije je pronašla pobožna žena, te je on naposljetku dostojno pokopan.

Između 600 i 650 godine nedaleko Florijanovog groba sagrađen je samostan Sv. Florijana, a ubrzo oko samostana izgrađeno je i istoimeno mjesto. Njegovo tijelo premješta se na groblje u to mjesto Sveti Florijan, koje i danas postoji nedaleko Linza (Gornja Austrija).

Sveti Florijan zaštitnik je Poljske, a njegove se relikvije i danas čuvaju u crkvi u poljskom gradu Krakowu te mu je posvećena katedrala u Varšavi. Također Sveti Florijan se štuje i kao zaštitnik grada Linza, Gornje Austrije te vatrogasaca.

Dan sv. Florijana, ujedno i dan hrvatskih vatrogasaca, obilježava se 4. svibnja.

Svim pripadnicama i pripadnicima vatrogastva, čestitam vam vaš dan.