U 78. godini napustila nas je legenda ratnog novinarstva Ante Granik

Nove obavijesti Vijesti

U 78. godini života preminuo je Ante Granik, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih televizijskih novinara koji je od početka 90–tih godina prošlog stoljeća živio u Šibeniku i do umirovljenja radio kao šef dopisništva HTV-a. – piše dnevno.hr.

Ante Granik, Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Početkom Domovinskog rata 1991. godine odlazi raditi u Šibenik, gdje je uspostavio Dopisništvo Hrvatske televizije, koje do tada nije imalo niti prostor, a ni telefonski broj, a posebno se pamti ratno razdoblje Granikova televizijskog rada.

Kao ratni izvjestitelj isticao se svojim sugestivnim televizijskim prilozima prožetim filmskom dramaturgijom u kojima je jasno izricao svoj stav pa i u verbalnim okršajima s generalom Ratkom Mladićem.

“Čujemo da je Drniš srušen”, kaže Granik, a Mladić mu se smije u lice i kaže: “Gospodine Ante, Drniš je izgledao strašno, sada je mnogo pitom, fin, u njemu ptice cvrkuću, lep je Drniš sada.”

“Samo nema ljudi”, dodao je Granik, no Mladić nije odgovorio.

U šibenskom HTV studiju dočekao je mirovinu, a rođen je u jeku Drugog svjetskog rata na Alipašinom mostu u Sarajevu na putu iz Makarske prema Zagrebu. Granik je studirao filmsku režiju u Pragu.