U utorak 28. lipnja, pripadnici legendarne 106. brigade okupljaju se kod zida na Trpimirovoj uz legendarni grafit “Osijek- nepokoreni grad”

Nove obavijesti Vijesti

Za dva dana , točnije 28. lipnja u utorak obilježava se 31. godina od kada se, po zapovijedi predsjednika Franje Tuđmana, osnovala 106. osječka brigada.  Brigada je u početnom sastavu brojila sa ne više od 1600  pripadnika . Brigada je sastavljena od dobrovoljaca a kada se brigada sa brojnim sastavom ispunila, formirale su se druge pješačke brigade. Pripadnici 106 brigade priključivali su se iz svih dijelova Grada i Naselja i to iz; Josipovca, Višnjevca, Tvrđavice, Podravlja, Nemetina, Tenje, Brijsta, Briješća, Čepina, Čepinskih Martinaca, Vladislavaca, Hrastina, Beketinaca, Vuke, Antunovca, Seleša, Ivanovca, Erenstinova, Laslova kao i sa područja cijelog Grada Osijeka.  Prvi zapovjednik 106 brigade bio je Edo Eduard Bakarec.  Veliki broj pripadnika je poginulo, čak 174 a jedan se još vodi kao nestao, a 850 pripadnika je lakše i teže ranjeno.

Brigada se prvo po zapovijedi  formirala s dva bataljuna, s oko 540 pripadnika, da bi prvu bojnu zapovijed dobila 30 lipnja, i to zauzeti položaje na južnim prilazima gradu Osijeku i onemogućiti neprijatelju uporabu prometnica između uporišta pobunjenih Srba u Tenji, Ad ii Markušici te borbenim skupinama osigurati pustare Orlovnjak , Bricin Bunar i Betin Dvor te Novi Seleš i Seleš.

Isit dan kada je osnovana brigade, jedna patrola  JNA dolazi u selo Ćelije, u ulozi  “zaštite” od četničkih provokacija. Patrola napušta selo Ćelije 1. srpnja a isto večer 68 pripadnika ZNG-a iz sastava novoformirane brigade i Samostalnije satnije Sekretarijata narodne obrane Osijek, naoružani samo pješačkim naoružanjem. Pošto se selo Čelije počelo opkoljavati od strane četničkih snaga,  5. srpnja oko 10 sati u ispomoć dolazi 10 ak vojnih policajaca iz sastava 3 A ZNG-a. Znajuči da su pripadnici slabo naoružani a namjena četnika je bila jasna, iz Osijeka je upučen kamion sa oružjem, streljivom i hranom.  Za osiguranje kamiona određeno je 6 vojnika koji su krenuli  u jednom vozilu prema “Šljunčari” no, četnici su ih dočekali i otvorili vatru na njih. Dvojica su poginula, jedan teže a dvojica su lakše ranjena. Do tijela poginulih i ranjenih hrvatskih vojnika, nije se moglo doći . Odmah nakon toga , krenuo je napad iz pravca Bobote koji je unatoč lošem naoružanju, uspiješno odbijen. ..

Tako je osnovana 106 brigada , obučavana u samom sukobu bez vremena za ikakve priprema i obuka.

Stoga,  povodom obilježavanja 31. godišnjice  osnutka 106. brigade ZNG, obavještavaju se , tada pripadnici  106 brigade, a sada veterani Domovinskog rata, obitelji i simpatizeri , da 28. lipnja u 7:15-7:30 sati  dođu kod zida na Trpimirovoj uz legendarni grafit “Osijek- nepokoreni grad” gdje će biti podjela majica , zatim će se zapaliti svijeće i odati počast svojim poginulim suborcima, a potom  se ide u koloni do Spomenika crvenom fići , gdje će se kolona pridružiti zajedničkom mimohodu ostalih osječkih branitelja.

Ne smije se dozvoliti da žrtve padnu u zaborav! Vječna im hvala !