Pume

U Varaždinu su se okupili veterani 7. gardijske brigade – Pume

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Uoči 27. obljetnice oslobođenja Knina u Varaždinu su se okupili veterani 7. gardijske brigade – Pume. Gotovo godinu dana borili su se na Dinari, a 5. kolovoza 95. u Oluji Pume su uz četvrtu gardijsku brigadu prve ušle u Kraljevski Grad.

Niti 24 sata od početka akcije Oluja četvrta i sedma gardijska brigada oslobodile su kraljevski grad Knin – prisjetio se umirovljeni general Željko Dvekar.

– To je nešto nevjerojatno kojom se brzinom probila neprijateljska crta, koliko su se brzo postrojbe sedme gardijske brigade spustile u sam grad Knin i izvršile datu zadaću i prije planiranog roka, kazao je Dvekar.

Vladimir Milavec sjetio se borbe “prsa o prsa”, ali i pogibije prijatelja i suboraca.

– Dečki koji su poginuli bili su na ulazu u Crvenu zemlju, tamo su držali kompletnu bojnu, mi smo tražili put za naprijed no došli su nam s leđa i pokosili nas, rekao je Milavec.

Malo je poznato da su upravo Pume razvile 25-metarsku hrvatsku zastavu na kninskoj Tvrđavi. A kad su se vratili u Varaždin – euforično su ih pozdravile tisuće građana.

– To je za nas bilo priznanje da smo odradili povijesni posao, da smo ovo uradili i za naš kraj koji će zlatnim slovima biti upisan u povijest, rekao je Mirko Bočkaj, umirovljeni satnik.

Kroz brigadu je prošlo 4500 vojnika. Nažalost neki se nisu vratili kući.

– Poginuo je 91 pripadnik, jedan se, nažalost, još vodi kao nestali, a ukupno je lakše ili teže ranjeno od 450 do 500 Puma, rekao je Robert Puja iz Udruge veterana 7. gardijske brigade PUMA.

Zajedno u ratu, zajedno u miru – veterani danas sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama, poučavaju mlade o Domovinskom ratu i tim herojskim danima oslobađanja domovine.

Izvorni autor ;  Ivica Grudiček/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT