U Vukovaru obilježena 31. godišnjica osnutka 4. bojne 3 A gbr. “Kune”

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Svečano obilježavanje započelo u jutarnjim satima, gdje se okupio veliki broj na pustari između Sotina i Opatovca. Tadašnji pripadnici, a sada veterani 4. bojne 3 gbr “Kune” okupili su se u velikom broju. Bojna je brojala  303 pripadnika , od kojih je 87 položilo svoje živote u obrani Vukovara, a 4 ih se još vode kao nestali. Oko 200 ih je ranjeno i preživjelo mučenja u koncentracijskim logorima .  Svečanost obilježavanja 31. godišnjice osnutka nastavila se odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru.  Počast pripadnicima odalo je izaslanstvo obitelji poginulih pripadnika i veterani 4. Bojne zajedno sa veteranima Kuna iz Osijeka , Slavonskog broda, Đakova, Baranje i Vinkovaca . Zajedničko izaslanstvo Vlade RH i Ministarstvo hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova, Vukovarsko-srijemska županija i grada Vukovara.

 Nakon polaganja vijenaca služena je sveta misa za sve poginule, nestale i umrle u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Vi političari dolazite na sve te obljetnice a kada odete, niste ni svjesni na čemu ste bili .

Izaslanik predsjednika vlade i državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je kako su nestali branitelji i civili još uvijek veliki problem prema kojemu intenzivno radi . „1838 nestalih još uvijek tražimo. Vlada RH još 2021 je uložila u nabavku novog DNA laboratorija što nam znatno olakšava situaciju prilikom identifikacije , tako da se ja iskreno nadam ćemo eto postizat sve bolje i bolje rezultate u pronalaženju nestalih osoba ali i u njihovoj identifikaciji. „ te je naglasio da ministarstvo hrvatskih branitelja  ima vrlo dobre odnose sa brojnim Udrugama iz Domovinskog rata te te odnose moramo još više unaprijediti , još više moramo posvetiti pažnju jer upravo je u tom prenošenju istine i svjedočenju istine o tome što se događalo, a pogotovo prema onima koji će se na ovom mjestu , odnosno kod spomenika okupiti, možda za 30-40 godina .“

Zvonko Rajič, predsjednik udruge veterana 4. Vukovarske bojne 3 gbr “Kune”, rekao je  ; “Veliki značaj u obrani imala je 4. Bojna 3 gbr Kune. Bili smo prva legalna postrojba na području grada Vukovara.

Marko Karaula: Treba naglasiti da opatovska pustara je za mene simbol ljudi koji su došli iz okolice Grada Vukovara. Znači, tamo je bilo barem od 80-90 % pripadnika koji se sastojala sa  sela , a ne iz Grada Vukovara.  Mi smo bili okosnica stvaranja tadašnje 4 bojne 3 gbr Kune . Najgore je bilo na sajmištu, tamo smo imali najviše gubitaka “.

Župan Vukovarsko – srijemske županije rekao je : “četvrta bojna dala je veliku žrtvu s obzirom na broj poginulih i ranjenih. Na žalost, ona je svoje značenje istaknula prvim žrtvama, ogromnim brojem žrtava na odnosu broja pripadnika brigade i jednostavno ne može se propustiti da se ne obilježi datum kada je osnovana bojna.

Nakon misnog slavlja  nastavio se put Sotina gdje se i održala svečana tribina i predstavila   četvrta bojna 3. gbr “Kune”.

Nakon tribine, suborci i gosti, uz obitelj poginulih i nestalih , nastavili sa obilježavanjem uz prigodni ručak i druženje.